вівторок, 06 липня 2010 19:17

Після повені Прикарпаття потерпає від зсувів

Після повені Прикарпаття потерпає від зсувів

Нинішня червнева повінь спровокувала на Прикарпатті численні зсуви. Унаслідок цього постраждали три будинки у місті Снятин і селі Хороцево.

У неділю, 4 липня, на будинки Валерія Ватаманюка та Івана Вепрійчука почала сунути земля. Як повідомили у Хороцевській сільській раді, оселі селян постраждали через сильні дощі.

"Хати так повикручувало, що вони геть повністю злізли з фундаменту. Валерій із дружиною та двома маленькими дітками переселився до свого батька Василя Ватаманюка – голови сільської ради. І сім"я Вепрійчуків теж переїхала до родичів", - повідомила бухгалтер сільської ради Галина Бельмега.

Вона розповіла, що будинки постраждалих знаходилися на околиці села біля центральної дороги. Поряд протікає Черемош, нагорі – пасовище.

"Земля полізла із пасовища, її сильно підмило через постійні дощі, - продовжила жінка. – Вчора у нас була комісія з району, сьогодні з області. У районі пообіцяли дати по 1000 грн допомоги. Але ж то смішні гроші! Людям треба нові хати будувати і землю купувати. У сільській раді нема вільного земельного фонду, щоб виділити".

У Снятині постраждала від зсуву сім"я Сосюків. Вони проживають у цегляному будинку старої частини райцентру.

Як розповіла Марина Сосюк, трагедія сталася близько опівночі. На дах будинку впала стара акація.

"Три стіни одразу тріснули. У хату полилася вода. Мабуть, з-під кореня дерева б"є джерело. Ми виносили воду до ранку. А як розвиднілося, то побачили, що через тріщини можна просунути руку. Замість ванни – лише купа глини", - розповіла жінка.

Проблема для Снятина не нова Адже впродовж сорока років тут місцями земля "втікає з-під ніг".

"У цьому винна специфічна порода ґрунтів. Так званий "пливун", який заліг на глибині 18 метрів, стягує за собою усе додолу. Тож гора, довжиною у два кілометри, будь-якої хвилини може втекти з-під ніг. Можуть постраждати понад 300 сімей", - застеріг міський голова Віталій Беца.

Цьогорічна стихія завдала Прикарпаттю шкоди на 300 млн грн.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Після повені Прикарпаття потерпає від зсувів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути