Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2016 16:15

Пінгвіни, кава і консерви — у Києві відкрили виставку "Українська Антарктида"
5

Фото: Тарас Подолян

Цього тижня у Національному музеї історії України відкрили виставку "Українська Антарктида". Присвятили її до 20-річчя антарктичної станції "Академік Вернадський".

"Після розпаду Радянського Союзу українські вчені просили у росіян, щоб вони залишили нам хоча б одну із своїх станцій. Але росіяни відмовилися і Україна залишилася без антарктичної станції. Якось один із наших вчених академік Комісаренко дізнався, що англійці хочуть продати свою станцію Фарадей. Вона стала українською 6 лютого 1996 року", - розповів директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов.

"Україна купила її за 1 фунт стерлінгів. Але англійці поставили умову: протягом 10 років ми повинні проводити там ті дослідження, які проводили вони, і передавати їм усі дані. Ми обіцянку виконали", - додав він.

На виставці показували фотографії з Антарктиди, записники полярників, костюми та прилади для досліджень. У центрі залу стояло опудало очкового пінгвіна. Присутні по черзі біля нього фотографувалися.

"За 20 років на станції "Академік Вернадський" побувало близько 300 полярників. Зараз там знаходиться 20-та експедиція. Бажаючих поїхати туди завжди багато. На одну місце претендують 3-4 людини. Кандидатів відбираємо ретельно. Всі повинні мали практичний досвід роботи у своїй сфері і відмінне здоров'я", - розповів Валерій Литвинов.

"Технічний персонал набираємо до 50 років, науковий — до 60. Але траплялося, що зимували і 70-річні", - додав він.

На відкриття виставка прийшли працівники станції, які поділилися своїм досвідом проживання та роботи в Антарктиці.

"Був в Антарктиді двічі. Найперше там вражає лід. Він там такий різнобарвний, що словами передати неможливо. Найкраще любуватися ним з човна. Тоді здається, що потрапив у казку про Снігову королеву", - розповів геолог Павло Біличенко. Був на станції "Академік Вернадський" двічі.

"Пінгвінів там дуже багато. Людей зовсім не бояться. Підходять дуже близько і дзьобами намагаються залізти у кишені", - додав він.

Метеоролог Світлана Краковська прийшла на відкриття виставки разом з дітьми. Зі своїм чоловіком вона познайомилася в Антарктиді 1997 року.

"З Романом познайомилася на станції "Академік Вернадський". Він співав мені під гітару, вчив грати у більярд і дартс. Разом з ним підкорювали льодові вершини біля станції. Якось забула взяти із собою сонцезахисний крем. Через палюче сонце обличчя перетворилося на великий пухир. Згодом він лопнув, а шкіра облізла", - поділилася жінка.

"На станції дуже чіткий розпорядок дня. Щоп'ятниці влаштовували загальне прибирання.У суботі мали святкову вечерю при свічках. Чоловіки вдягали краватки, а жінки — красиві сукні. Наш кок намагався приготувати щось смачненьке. Але не завжди вдавалося, бо продуктів тоді було обмаль. Замість соків привозили "Юпі" — порошок, який треба розчиняти у воді. Їли в основному макарони і пюре із сухої картоплі. Свіжих овочів теж не було. Коли вже поверталися назад, на кораблі кок зварив картоплю у мундирах. Їли і не могли наїстися", - додала Світлана Краковська.

Зараз ви читаєте новину «Пінгвіни, кава і консерви — у Києві відкрили виставку "Українська Антарктида"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути