середа, 07 жовтня 2009 16:25

Під загрозою зникнення опинилися 93 визначних світових пам"ятки

Під загрозою зникнення опинилися 93 визначних світових пам"ятки

Всесвітній фонд пам"ятників (World Monuments Fund) оприлюднив список визначних пам"яток, яким загрожує знищення. Список архітектурних пам"ятників, які опинилися під загрозою, ця організація складає раз на два роки.

До списку 2010 року увійшли 93 об"єкти на території 47 країн, зокрема 15 пам"ятників, створених у XX-му сторіччі, проте вже опинилися на межі руйнування.

Серед особливо значущих архітектурних об"єктів, яким загрожує руйнування, опинилося покинуте місто інків Мачу-Пікчу, собор Саграда Фамілія архітектора Антоніо Гауді, фортеці Хорезма в Узбекистані і дерев"яна міська забудова XVII - XIX століть в Кіото.

Головною загрозою для Мачу-Пікчу, вважають експерти Всесвітнього фонду пам"ятників, стало створення розгалуженої інфраструктури для обслуговування різко збільшеного останніми роками потоку туристів. При цьому укладачі списку підкреслюють, що проблема полягає не в збільшенні кількості туристів, а в непродуманих діях адміністрації музейного комплексу.

Собору Саграда Фамілія в Барселоні, спроектованому архітектором Антоніо Гауді, небезпека загрожує через плани будівництва підземного тунелю для швидкісних поїздів. Тунель планується прокласти всього в декількох метрах від фундаменту собору.

Росія в списку 2010 року представлена одним пам"ятником архітектури, що опинився на межі зникнення, - церквою образу Знамення Пресвятої Богородиці під Подольськом. Церква, збудована в 1704 році на території садиби Бориса Олексійовича Голіцина, вихователя Петра Першого, не ремонтувалася впродовж 80 років і потребує термінової реставрації.

В Україні жодного пам"ятника архітектури не відзначено.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Під загрозою зникнення опинилися 93 визначних світових пам"ятки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути