четвер, 24 січня 2019 15:58

Пережила 2 Світові війни: померла найстаріша жінка України

Пережила 2 Світові  війни: померла найстаріша жінка України
Схимонахиня Іоанна померла у 107 років. Фото: News DKS

У віці 107 років померла найстаріша жінка України - схимонахиня Іоанна. Жила у Жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої матері в урочищі Кип'яче Малинського району на Житомирщині. Про смерть повідомив її внук отець Роман Барановський (Роман Лілея).

"Сьогодні відійшла у вічність схимонахиня Іоанна у віці 107 років, вона пережила 2 Світові війни, Голодомор і 18 років була у засланнях за любов до України", – написав священик у Фейсбуці.

У миру – Марія Дмитрівна Мороз народилася у селі Малий Кучурів Заставнівського району на Чернівеччині 25 березня 1911-го. Народилася в Австро-Угорській імперії, потім прийшли румуни, потім "совєти", які вислали до Сибіру, де провела близько 16 років. А перед тим на 10 років до Уралу за націоналістичні погляди відправили її чоловіка.

У 99 років стала інокинею. Потім отець Роман забрав її до жіночого монастира у Кип'ячому, де вона прийняла постриг у монахині, а згодом – у схимонахині.

У монастирі стверджують, що схимонахиня Іоанна - найстаріша жінка України. Торік вона успішно перенесла операцію з видалення катаракти. У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського це перший випадок, коли пацієнтці такого віку провели операцію на очах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер найстаріший чоловік на планеті

На свій день народження у березні 2018-го згадувала, де стояла їхня хата; де у 3-річному віці дізналася про початок Першої Світової. Згодом рятувала земляків від епідемії тифу. Годувала хворих сметаною з ложечки. Щоб не заразитися – змочувала хусточку в нафті, пише АСС.

"Я ішла до сусідів, до дітей гратися, і раптом задзвонили у 3 церквах разом дзвони. Ішла жінка й каже: що ся стало? А друга й каже: война ся зачала", - згадувала схимонахиня Іоанна. Пригадувала, як до Чернівців в'їжджав імператор Франц Йосиф.

У листопаді 2017-го померла на той час найстаріша 117-річна Христина Нагорна.

Зараз ви читаєте новину «Пережила 2 Світові війни: померла найстаріша жінка України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути