Ексклюзиви
середа, 23 квітня 2008 09:55

Передмістя Багдада зазнало мінометного обстрілу: не менше десяти загиблих

Не менше десяти людей загинули в результаті обстрілу східного передмістя Багдада - Мадінат-Садр. За інформацією іракського МВС, увечері в цьому найбільшому районі столиці, де сильні позиції прихильників радикального шиїтського імаму Муктади ас-Садра, розірвалися декілька мінометних снарядів. Ще 17 іракців отримали поранення.

Тим часом, як вказали представники міністерства оборони Іраку, Мадінат-Садр піддався удару американської авіації. Раніше цього дня військове командування США повідомило, що з понеділка в результаті повітряних рейдів там було знищено п"ятеро шиїтських бойовиків, відповідальних за мінометний обстріл і напади на американських військовослужбовців.

У вівторок два американські морські піхотинці загинули в результаті теракту, здійсненого в місті Рамаді в західній провінції Анбар. Як повідомили представники військового командування США в Іраку, бойовик-смертник привів в дію вибуховий пристрій, закладений в автомобілі, який був припаркований поряд з контрольно-пропускним пунктом при в"їзді в Рамаді. Таким чином, офіційно визнане число загиблих американських військових в Іраку після вторгнення в цю країну в березні 2003 року досягло вже 4044 чоловік.

Щонайменше шестеро людей загинули і більше десяти дістали поранення в результаті теракту, який здійснила смертниця в населеному пункті Джалула, розташованому в 100 км. на схід від міста Баакуба - адміністративного центру провінції Діяла. Як повідомили джерела в правоохоронних органах країни, жінка підірвала себе поблизу поліцейського відділку. Практично всі загиблі - співробітники сил безпеки. Провінція Діяла вважається одним з найбільш небезпечних районів країни, де висока активність екстремістських угрупувань.

25 березня іракська армія почала операцію в другому за величиною місті Іраку - Басрі - в спробі вибити з нього бійців підконтрольної ас-Садру "Армії Махді". Пізніше бої перекинулися на інші міста країни, зокрема Багдад. Збройні сутички тільки в Мадінат-Садр за цей час забрали життя близько 345 людей.

В суботу радикальний імам зробив "останнє попередження" уряду, пригрозивши почати "відкриту війну", якщо переслідування його прихильників не припиниться.

В 2004 році ас-Садр двічі піднімав збройне повстання проти американського вторгнення в Ірак. Раніше він підтримував прем"єр-міністра Нурі аль-Малікі, але потім розійшовся з ним в поглядах через відмови глави кабінету встановити графік виводу з країни іноземних військ.

У відповідь на останні погрози представники американського командування пообіцяли знайти спосіб "приборкати" 60-тисячну міліцію ас-Садра.

За даними ВВС, спецпідрозділи США і Великої Британії вже приступили до операції по захопленню лідерів загонів "Армії Махді" та інших екстремістських угрупувань в Басрі. Американські та британські військовослужбовці проводять також збір інформації для подальшої підтримки в наземних операціях іракських військ з метою встановлення урядового контролю в цьому південноіракському місті.

Рішуче втручання спецпідрозділів західних союзників, за інформацією ВВС, відображає їхню зростаючу стурбованість відносно можливостей іракських збройних сил по витісненню бойовиків з другого за величиною міста країни. Близько 30 тисяч чоловік з числа урядових військ і поліції Іраку, що проводили раніше операцію в Басрі так і не змогли впоратися з бойовиками, наштовхнувшись на їхній запеклий опір, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Передмістя Багдада зазнало мінометного обстрілу: не менше десяти загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути