четвер, 24 січня 2013 13:29

Патріарху УПЦ КП виповнилося 84 роки

23 січня главі УПЦ Київського патріархату Патріарху Філарету виповнилося 84 роки. Вранці він взяв участь у святковій літургії з нагоди дня народження у Володимирівському соборі, а після обіду приймав гостей у своїй резиденції.

"День народження — це хороший привід замислитися над своїм життям. В цей день стараюся більше думати про вічне, про свої гріхи. Прошу, щоб Господь простив і дарував вічне життя. День народження не люблю, але зараз маю святкувати", - розповів кореспонденту Gazeta.ua патріарх Філарет.

"У дитинстві у нас такої традиції не було. Життя тоді було тяжке — Голодомор, війна. Тоді люди думали про те, як вижити, а про свята і не згадували. Батьки мої лише Різдво святкували. Варили кутю з пшениці, узвар і пекли пісні пиріжки — з горохом, капустою, картоплею і квасолею", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Філарет переконаний: "Навіть злій владі треба коритися"

З патріархом розмовляли у його резиденції по вул Пушкінській, 36. Паркет у його приймальні  застелений килимами, на стінах висять ікони та картини на біблійні теми. Посередині - великий стіл на 40 персон. Попід стінами з обох боків розставлені стільці, дивани та журнальні столики. На кожному — великі вази з білими трояндами.

"Щодня працюю до 12 ночі. Прокидаюся вранці і вже о 9-ій знову беруся до роботи. Зараз працюю над перекладами писань святих отців. Перекладаю з російської на українську. Ми за минулий рік видали 30 томів святих писань. Плануємо перекласти всі писання, а їх близько двох сотень. То нам ще багато працювати доведеться", - сказав патріарх.

"Це треба зробити, бо без цього української церкви не може бути. Українська богословська наука повинна мати твори святих отців українською мовою", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет знову проситиме автокефалії для УПЦ КП

Патріарх Філарет приймав вітання  у своїй резиденції п'ять годин.

"23 січня президент патріарха не вітав, бо був у Давосі. Він привітав його напередодні, під час святкування дня Соборності. Побажав гарно здоров'я і сказав, що підписав письмове вітання на його адресу. Вітання від прем'єр-міністра вчора не отримали", - розповів речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

"Надійшли також вітання від В'ячеслава Кириленка та колишнього міністра культури Михайла Кулиняка", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Патріарху УПЦ КП виповнилося 84 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути