вівторок, 07 лютого 2023 05:30

Патріарх спав на землі та ходив босоніж - яке сьогодні церковне свято

Православні віряни 7 лютого вшановують памʼять святителя Григорія Богослова.

Народився святий у 329 році в Аріанзе, що в південній Кападокії, у благочестивій християнській родині. Його мати Нона була двоюрідною сестрою єпископа Іконійського, святителя Амфілохія.

Вийшла заміж за заможного землевласника Григорія, який належав до однієї з юдейських сект. Однак дружина змогла переконати його зійти з неправильного шляху та прийняти християнство. Незабаром Григорія Аріазанського посвятили в сан пресвітера, а потім - єпископа Назіанзінского. Відтоді чоловік присвятив життя служінню Богові.

Автор: pinterest.com
  Григорій Богослов був Патріархом Константинопольським
Григорій Богослов був Патріархом Константинопольським

Ще до народження у молитвах Нона пообіцяла, що син народиться за для служінню Христу. Святий разом зі своїм братом отримали чудову освіту. Григорій же прийняв обітницю зберігати цнотливість та чистоту.

Щоб продовжити навчання, святитель відправився в Афіни, де й познайомився зі своїм майбутнім другом Василієм Великим. Прожив у місті шість років, вивчав літературу, філософію, математику, музику, геометрію та астрономію. Деякий час навіть працював викладачем красномовства.

Після смерті батьків Григорій подався в Селевкію Ісаврійську служити при церкві святої великомучениці Теклі. Там піклувався про хворих та опікувався будинком для літніх людей.

Богослов відправився у Константинополь після смерті Василія Великого, як того бажав друг перед смертю. Боровся із єресю Македонія, який заперечував Божество Святого Духа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні моляться святій, яка втекла від батьків у 17 років

За підтримки Олександрійського Патріарха Петра і Константинопольського імператора Феодосія Григорія призначили Патріархом Константинопільським. Це викликало невдоволення у єгипетських та македонських єпископів.

Святитель вирішив піти з посади і вести подвижницький спосіб життя за межами Константинополя. Ходив босоніж, спав на землі або на ложі зі старих гілок, їв хліб і овочі, пив тільки воду, в яку іноді домішував трохи оцту.

Помер Григорій Богослов 25 січня 389 року. Після себе святитель залишив 243 послання, 507 духовних віршів і 45 проповідей.

День ангела сьогодні відзначають люди з іменами Анатолій, Олександр, Петро, Григорій, Володимир. На іменини треба відвідати храм, а святкування проводити в затишній сімейній атмосфері.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх спав на землі та ходив босоніж - яке сьогодні церковне свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути