пʼятниця, 30 квітня 2010 09:12

ПАРЄ засудила Білорусь і припинила контакти з нею

ПАРЄ засудила Білорусь і припинила контакти з нею

Парламентська асамблея Ради Європи більшістю голосів ухвалила рішення припинити контакти з Білорусією на вищому рівні, йдеться на офіційному сайті ПАРЄ.

У винесеній на голосування резолюції говорилося, що Білорусь не демонструє достатнього прогресу для відповідності стандартам Ради Європи, а білоруська влада не має достатньої політичної волі для розділення цінностей європейського органу.

В якості прикладів в резолюції наводилася недавня страта Андрія Жука і Василя Юзепчука, засуджених до вищої міри покарання за вбивства. Вирок був приведений у виконання в середині березня 2010 року, проте родичам повідомили про нього лише через кілька днів. У резолюції ПАРЄ наголошується, що страта була здійснена в "атмосфері секретності" в той час як скарги ув"язнених розглядалися Комітетом ООН з прав людини.

Також ПАРЄ відзначає випадки порушення в Білорусії прав польської нацменшини і недопуск міжнародних спостерігачів на вибори в країні. У зв"язку з цими фактами ПАРЄ прийняла рішення припинити контакти з урядом і парламентом Білорусії.

Білорусь є єдиною країною на території Європи, яка застосовує смертну кару. Раніше міжнародна організація Amnesty International неодноразово закликала Білорусію ввести мораторій на виконання смертних вироків.

Варто відзначити, що наприкінці 2009 року білоруський президент Олександр Лукашенко розповів про початок кампанії в країні за зміну ставлення до смертної кари. У 1996 році в Білорусі пройшов референдум з приводу заборони вищої міри покарання, і понад 80 відсотків проголосували за застосування смертної кари у виняткових випадках.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ засудила Білорусь і припинила контакти з нею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути