понеділок, 26 квітня 2010 08:43

ПАРЄ обговорить Голодомор і відносини Росії та Грузії

ПАРЄ обговорить Голодомор і відносини Росії та Грузії
Російсько-грузинські відносини і голод 30-х років у СРСР стануть центральними темами весняної сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), що відкривається в понеділок у Страсбурзі.

Під час весняної сесії Асамблея знову повернеться до розгляду доповіді "Наслідки війни між Росією і Грузією в контексті подій серпня 2008 року".

Примітно, що ця тема за неповних два роки буде розглядатися ПАРЄ вп"яте. Вперше російсько-грузинські відносини Асамблея обговорювала протягом трьох днів у жовтні 2008 року. Тоді вона попросила Росію скасувати визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії.

У січні і квітні 2009 року ПАРЄ знову обговорювала російсько-грузинську тематику.

Після паузи в червні, у жовтні минулого року Асамблея знову повернулася до подій в Південній Осетії. Тоді Асамблея не підтримала пропозицію позбавити делегацію РФ права голосу. За підсумками дискусії ініціатор цієї пропозиції - грузинська делегація - заявила, що продовжить піднімати питання про повноваження делегації РФ у ПАРЄ.

Коментуючи наміри грузинської сторони позбавити РФ повноважень в ПАРЄ, глава делегації РФ Костянтин Косачев зазначив, що поки йому нічого не відомо про такі плани.

Водночас, він не відкидає, що в Асамблеї у ході обговорення доповіді відбудеться жорстка дискусія. Косачев розповів, що напередодні сесії, 25 квітня вперше в історії до сесії відбулося позачергове засідання комітету ПАРЄ з моніторингу .

Зазвичай засідання профільних комітетів проводять під час сесії і дуже рідко до неї. На минулому засіданні парламентарії розглянули підсумковий варіант доповіді, який буде розглянуто в середу 28 квітня. "Усі розуміють, що з цього питання буде жорстка дискусія", - додав Косачев.

У рамках майбутньої дискусії в ПАРЄ виступить колишній керівник міжнародної місії з розслідування обставин конфлікту Хайді Тальявіні.

Також на цій сесії стане має бути оголошена доповідь нинішнього голови ПАРЄ Мевлюта Чавушогли "Про поминання жертв Голодомору в колишньому СРСР".

Крім російсько-грузинських відносин і проблеми Голодомору, ПАРЄ в цю сесію має намір розглянути наслідки економічної кризи, боротьбу з екстремізмом, проблему піратства, проблему дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. У рамках сесії відбудеться представлення щорічної доповіді Комісара Ради Європи з прав людини Томаса Хаммарберга.

Президент України Віктор Янукович і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виступлять перед депутатами Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Завершиться весняна сесія Асамблеї в п"ятницю 30 квітня.
РИА Новости
Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ обговорить Голодомор і відносини Росії та Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути