пʼятниця, 11 листопада 2016 11:03

Пам'ятник королеві Анні обійшовся у 800 тис. грн
5

Фото: Тарас Подолян

10 листопада у столичному сквері на Львівській площі відкрили пам'ятник "Анна Ярославна. Королева Франції". Скульптор Костянтин Скретуцький створював його 2 роки. Витрати — майже 800 тис. грн — взяв на себе французький меценат Бертран Кост.

"Створював цей пам'ятник у співавторстві із Федором Баладіним. Разом із ним вирішили, що королеву Анну треба увіковічнити саме на цій території. Цим хотіли показати, що вона народилася у Києві. І звідси поїхала в Європу", - розповів кореспондентові Gazeta.ua скульптор Костянтин Скритуцький.

Пам'ятник Анні — це скульптура дівчинки в мантії і вінку із квітів. У руках вона тримає Євангеліє. Зроблений із бронзи. Має трохи більш як метр у висоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецький скульптор відмовився від гонорару за пам'ятник сміхотворцю Степану Руданському

"Над створенням пам'ятника працювали 2 роки. Образ Анни — збірний. Щоб створити його, спілкувався з дівчатами із французького ліцею імені Анни Київської. Дивився, як вони виглядають, як поводяться, як спілкуються. Від учениць інших шкіл вони відрізняються тим, що вільно розмовляють французькою і легко йдуть на контакт", - сказав Костянтин Скритуцький.

У церемонії відкриття взяли участь посли Бельгії, Швейцарії, Мексики, Польщі, Словенії, Норвегії та Грузії. Також прийшов міністр культури Євген Нищук.

"Королева Анна — символ зв'язків між Францією та Україною. Вона показує, що Франція була з самого початку в серці України, а Україна вже стільки століть у серці Франції", - сказала посол Франції Ізабель Дюмон.

Анна Ярославна — середня донька князя Київського Ярослава Мудрого та його другої дружини Інгігерди — доньки короля Шотландії і Швеції. Анна стала другою дружиною французького короля Генріха I Капета, а згодом королевою Франції, мати майбутнього короля Філіпа І. В історії цієї країни вона залишилася як прабабуся майже 30 французьких королів.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник королеві Анні обійшовся у 800 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути