понеділок, 10 травня 2021 13:18

"Від вибухів по стінах пішли тріщини. Життя пролетіло перед очима" - як українка втекла від війни у Польщу

"Від вибухів по стінах пішли тріщини. Життя пролетіло перед очима" - як українка втекла від війни у Польщу
Наталія Солтановська втекла із Маріуполя в Польщу. Обстріли українського міста досі згадує з жахом. Фото: dziennik.walbrzych.pl

Українка Наталія Солтановська третій рік живе у польському місті Валбжих. Переїхала туди з синами та чоловіком. На переїзд наважилася після того, як пережили страшні обстріли у Маріуполі на Донеччині.

В Україні жінка працювала в департаменті соціального захисту населення міської ради. У Польщі змінила п'ять робіт. Починала працювати помічницею на кухні. Сьогодні працює на одному із заводів і веде інтернет-блог. Про це розповіла виданню Dziennik.

"Я досі не можу спокійно згадувати цей день. Це був січень 2015-го. Ми всі були вдома. І раптом почався обстріл. Ми з дітьми просто попадали на підлогу, боялися поворухнутися. Життя за десять хвилин пролетіло перед очима. 140 боєприпасів. Це було дуже страшно. Наш будинок не постраждав, але від страшних вибухів по стінах пішли тріщини. Але багато людей тоді були на вулицях, у гостях, дуже багато загинули", - розповіла Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про найпопулярнішу роботу в США

На переїзд до Польщі наважилися не одразу. Хоча були друзі, які поїхали і кликали їхню родину.

"Наші друзі виїхали того ж року, отримали статус біженців, допомогу на діток, з роботою і житлом. Я не могла тоді зірватися з місця. У мене батько тоді був при смерті, не могла матір покинути. Старша донька закінчувала школу й мала вступати в університет. Після переїзду траплялися геть скрутні часи, коли не було роботи. Але заради дітей і дякуючи добрим людям знаходили сили рухатися далі", - додала жінка.

Пишається, що за роки життя в Польщі допомогла старшій доньці закінчити університет в Києві, допомагає фінансово матері. Та дає гарну освіту двом синам у Польщі.

Богдан Юрин із Запоріжжя два роки тому переїхав до міста Монктон провінції Ньюбрансуік в Канаді. Чоловік навчався рік на бізнес- аналітика і здобув популярну професію. Українець розповідає про те, скільки можна заробити в Канаді.

Зараз ви читаєте новину «"Від вибухів по стінах пішли тріщини. Життя пролетіло перед очима" - як українка втекла від війни у Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути