вівторок, 04 листопада 2014 16:15

Орден Героїв Небесної Сотні розкритикували родичі загиблих на Майдані

Орден Героїв Небесної Сотні розкритикували родичі загиблих на Майдані
Фото: tsn.ua

Близькі загиблих під час Революції гідності майданівців публічно відмовлятимуться від нового ордена Героїв Небесної Сотні, якщо влада дійсно заявить про їх посмертне нагородження цим знаком. Про це Gazeta.uaрозповів прес-секретар громадської організації "Родина Героїв Небесної Сотні" Роман Савчак.

"У липні цього року близько чотирьох годин родини Героїв вимагали зустрічі з Петром Порошенком. Коли нарешті впустили у Адміністрацію Президента, він спитав, чого хочуть ці люди. Йому чітко відповіли — посмертне звання "Герой України". Тоді він сказав кожному родичу від власного імені написати йому заяву. Фактично, людей змусили писати: "Прошу нагородити мого померлого сина...". А коли такі документи подали, через місяць прийшла відповідь, що фізична особа не може бути ініціатором нагородження когось "Героєм України". Це незрозуміла поведінка, задарма витрачений час. І тепер з'являється оцей орден Героїв Небесної Сотні — хоча заявляли про зовсім інші речі. Позиція родичів тепер така: публічно відмовлятимуться від ордена Героїв Небесної Сотні, якщо дійсно заявлять про посмертне нагородження ним загиблих хлопців. Або, нехай, уже дають і "Героя" і орден одночасно, якщо вже так вчепилися у нього", - говорить Роман Савчак.

Ці дві нагороди різняться між собою. Орден — це державна відзнака. "Герой України" — звання, яке включає також надання грошової допомоги у розмірі 1 мільйон гривень. Раніше родини Героїв Небесної Сотні публічно відмовилися від грошей через складну економічну ситуацію в країні, каже він.

"Близькі померлих Героїв вважають неприпустимим і те, що нагороду хочуть давати громадським, культурним діячам та іншим, хто брав участь у Революції, а також загиблим під кулями... Тобто, порівнюють всіх під одну планку. Це не грамотно і цинічно. Крім того, Не зрозуміло, для чого зробили цей орден, є багато питань. Якщо нагороджений отримає звання Лицаря, тоді виходить, що Герої Небесної Сотні, яких нагородять посмертно, переіменуються у Лицарів Небесної Сотні?" - питає Савчак.

На думку активіста, держава має згадати не тільки про померлих, а і про людей, що отримали під час розстрілів на Майдані тяжкі поранення.

"Є люди, які мають тяжкі травми після революції. Такі, що отримали по дві, три кулі. Є ті, у кого вони ще й досі всередині. Наприклад, один чоловік має кулю, що застрягла біля хребта. Українські лікарі бояться робити таку операцію, аби її витягти. Держава не надала йому ні копійки", - резюмує Роман Савчак.

Указ про орден Героїв Небесної Сотні 3 листопада підписав Президент Петро Порошенко. Це срібний хрест, підвішений на шовкову стрічку, в центрі якого зображений воїн зі щитом, а на зворотньому боці - напис "Свобода та гідність". Нагороджений таким знаком називатиметься Лицарем ордена Героїв Небесної сотні.

Зараз ви читаєте новину «Орден Героїв Небесної Сотні розкритикували родичі загиблих на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути