Ексклюзиви
вівторок, 05 травня 2009 16:58

Опозиція Молдови влаштовує саботаж

Опозиція Молдови влаштовує саботаж
Молдовська опозиція не братиме участь у формуванні керівних органів парламенту, яке планується 12 травня. Це рішення узгоджене керівниками трьох опозиційних партій, що пройшли до парламенту, - Ліберальною, Ліберально-демократичною і Альянсу "Наша Молдова". Про це у вівторок повідомив журналістам лідер Альянсу "Наша Молдова" СерафімУрекян.

В кінці квітня опозиція заявляла про намір бойкотувати вибори президента. Після парламентських виборів 5 квітня опозиція неодноразово заявляла, що не піде ні на які переговори з комуністами, які перемогли на виборах.

Але в останні дні ситуація помітно змінилася. У відповідь на неодноразові запрошення керівника партії комуністів президента Володимира Вороніна до діалогу деякі з опозиційних лідерів почали висловлюватися на користь контактів з переможцями виборів.

На перше засідання нового парламенту, що пройшло у вівторок, прийшли всі опозиційні депутати. На ньому планувалося обрати керівництво та робочі органи парламенту, а також сформувати фракції.

Зустріч депутатів продовжувалася всього 23 хвилини.

Засідання вів найстаріший за віком депутат, представник Партії комуністів Молдови Іван Калін. Він виступив з невеликою промовою, в якій повідомив, що для формування робочих органів парламенту депутатам потрібний час.

Калін запропонував провести наступне засідання через тиждень - 12 травня. За це рішення депутати навіть не голосували, а відразу піднялися і стали залишати залу.

Перемога комуністів на парламентських виборах викликала серйозну незадоволеність опозиції, яка провела масові акції протесту в Кишиневі.

7 квітня протести переросли в масові безлади, їхні учасники розгромили будівлю парламенту Молдови та резиденцію президента. У безладах, за деякими даними, брали участь 20 тис. людей. Постраждали 270 осіб, зокрема близько 100 поліцейських. Висувалися гасла приєднання до Румунії.

Офіційні підсумки виборів, як і здійснений потім перерахунок голосів виборців підтвердили перемогу комуністів. Вони отримали 60 зі 101 місця в парламенті, Ліберальна партія - 15, Ліберально-демократична - 15, альянс "Наша Молдова" - 11 депутатських мандатів.

Переможці виборів можуть самостійно сформувати уряд та інші структури влади, які формуються простою більшістю голосів (52). В той же час комуністам може не вистачити одного голосу для обрання президента, який обирається трьома п"ятими голосів (61).

За матеріалами NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Опозиція Молдови влаштовує саботаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути