Ексклюзиви
вівторок, 01 серпня 2023 10:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Одразу три вантажні судна прорвали зернову блокаду РФ у Чорному морі

Одразу три вантажні судна прорвали зернову блокаду РФ у Чорному морі
Судно Ізраїлю проігнорувало російську блокаду Чорного моря. Фото: OSINT

Після виходу Росії із зернової угоди три іноземних цивільних вантажних судна пройшли російську блокаду в Чорному морі та стали на якір в українському порті Ізмаїл у дельті Дунаю.

30 липня ізраїльський корабель першим прорвав зернову блокаду РФ, пише Forbes. Також ідеться про судно з Греції та ще одне – з турецько-грузинською реєстрацією.

"Це може свідчити про те, що російські сили або не бажають, або не в змозі примусово зупиняти та обшукувати нейтральні судна, які прямують до України через Чорне море. За кораблями стежила група літаків НАТО. Вони, ймовірно, не мали зброї, але бойові винищувачі Альянсу були поблизу на чергування у Румунії", – сказано у повідомленні.

Судна, імовірно, завантажать зерно в Ізмаїлі, а потім повернуться в Чорне море і попливуть до іноземних портів. Видання відзначає, що грецьке та ізраїльське судно пройшли в напрямку Ізмаїлу через протоку Босфор, а турецько-грузинське судно – з півночі Туреччини.

Аms1 – перший корабель, який прорвав російську блокаду Чорного моря після бомбардування Рені 25 липня. Починаючи свою подорож з Ашдоду, Ізраїль, він відкрито вказав пункт призначення – Україна, і перетнув Чорне море прямим курсом.

Американський протичовновий літак P8 Poseidon забезпечував безпеку. Його дозаправляли прямо в небі над Румунією. Додаткову інформацію надавав розвідувальний безпілотник Forte12 RQ-4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна атакувала безпілотниками військові кораблі РФ у Чорному морі

Кораблі не приховували свого курсу та йшли з увімкненими транспондерами. Це зробило видимими для всіх їхнє місцеперебування та курс.

"Успішне недільне долання блокади може сигналізувати міжнародним вантажовідправникам про те, що відновлювати операції з українських портів досить безпечно", – пише Forbes.

Російський корабель "Сергей Котов", який патрулює у південній частині Чорного моря, не намагався зупинити іноземні судна, які прямували до Ізмаїла.

Водночас на думку фахівців з Forbes, дунайським портам бракує потужності, щоб повністю замінити Одесу як зерновий порт.

Росія вийшла з зернової угоди, яка давала змогу безпечно вивозити продовольство з портів Одеси. Після цього Кремль заявив, що росіяни планують атакувати торгові судна у Чорному морі.

Чорноморський флот РФ збільшує військову присутність у регіоні. Ймовірно, він намагається створити умови для примусової зупинки та обшуку цивільних суден і посилення контролю. Але навряд Росії вдасться заблокувати Чорне море, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Одразу три вантажні судна прорвали зернову блокаду РФ у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути