середа, 26 січня 2011 15:20

Виявлено хижу рослину, яка харчується випорожненнями кажанів (ФОТО)

Вчені виявили хижу рослину, яка харчується переважно екскрементами кажанів. Свою знахідку дослідники описали в статті в журналі Biology Letters, а коротко про роботу пише портал ScienceNOW.

Хижі рослини відомі ботанікам давно. Усього вчені класифікують близько 650 їх видів. Nepenthes rafflesiana elongata, яку вивчали автори нової роботи, належить до родини непентових, представники яких мають особливе кувшинчате листя, куди потрапляють комахи.

Жертви не можуть вибратися з глечика зі слизькими стінками, і рослина їх перетравлює. Дослідники звернули увагу, що в глечики N. r. elongata потрапляє в середньому в сім разів менше комах, ніж у глечики інших представників родини. Крім того, автори звернули увагу, що всередину глечиків часто потрапляли кажани виду Kerivoula hardwickii. Довжина їх тіла зазвичай не перевищує чотирьох сантиметрів.

Учені протягом семи тижнів регулярно оглядали глечики 223 N. r. elongata, які ростуть на острові Борнео. Виявилося, що в більш ніж чверті рослин регулярно сплять кажани. Причім іноді в глечику перебувала не одна тварина, а, наприклад, мати і її дитинчата. Щоб підтвердити свою здогадку, дослідники прикріпили до 17 кажанів радіопередавачі. За допомогою цього встановили, що тварини сплять тільки в глечиках непентес.

З кажанячих випорожнень, які залишаються в глечику, рослини витягають азот, необхідний їм для росту. Вчені провели ізотопний аналіз азоту з листя N. r. elongata і з'ясували, що близько третини від усієї кількості цього елемента рослини витягають з кажанячих екскрементів.

За матеріалами: Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Виявлено хижу рослину, яка харчується випорожненнями кажанів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути