Ексклюзиви
пʼятниця, 02 квітня 2010 09:29

Обама закликав Китай разом натиснути на Іран

Обама закликав Китай разом натиснути на Іран

Президент США Барак Обама у розмові зі своїм китайським колегою Ху Цзіньтао наголосив на необхідності разом домагатися від Ірану дотримання міжнародних зобов"язань, а також привітав рішення голови КНР приїхати до Вашингтона на майбутній саміт з ядерної безпеки.

Як йдеться у повідомленні Білого дому, у четвер, 1 квітня, увечері Обама впродовж години розмовляв по телефону з головою Китаю.

"Президент Обама також наголосив на важливості спільної роботи над тим, щоб Іран повернувся до виконання своїх міжнародних зобов"язань", - зазначається в документі.

Американські представники раніше заявляли, що Китай погодився на "серйозне обговорення" санкцій проти Ірану, хоча раніше Пекін відмовлявся обговорювати можливість введення нових санкцій. Західні джерела також повідомили, що високопоставлені дипломати "шістки" посередників, до якої входить Китай, домовилися почати консультації з розробки нової резолюції Ради Безпеки ООН з санкцій щодо Ірану.

Крім того, у повідомленні Білого дому говориться, що Обама і Ху Цзіньтао обговорили розвиток двосторонніх відносин: "Президент Обама також наголосив на важливості того, щоб США та Китай, поряд з іншими великими економіками світу, реалізовували цілі "Великої двадцятки" заради досягнення збалансованого і стійкого економічного зростання ".

Нагадаємо, на початку року відносини між Пекіном і Вашингтоном, які зміцнилися після американо-китайського саміту в столиці США та поїздки в Китай Обами, різко погіршилися.

Суперечка між двома країнами розгорілася після того, як Білий дім повідомив конгрес США про намір продати Тайваню озброєння на суму понад шість мільярдів доларів, у тому числі зенітно-ракетні комплекси Patriot та бойові вертольоти Black Hawk. У відповідь Міноборони Китаю вирішило припинити реалізацію плану взаємних візитів щодо лінії військових відомств двох країн.

Конфлікт також посилила зустріч президента США Барака Обами з лідером Тибету Далай-ламою, після якої Пекін звинуватив Вашингтон у втручанні у внутрішні справи країни. У свою чергу раніше глава Білого дому висловив намір своєї адміністрації більш жорстко наполягати на дотриманні Китаєм правил торгівлі і відкритті його ринків для американських товарів.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Обама закликав Китай разом натиснути на Іран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути