Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2013 21:55

Обама може скасувати зустріч з Путіним через Сноудена?

Обама може скасувати зустріч з Путіним через Сноудена?
Фото: analitikaua.net

Президент США Барак Обама може скасувати заплановану на вересень поїздку до Москви для зустрічі з президентом Володимиром Путіним.

Про це в п'ятницю повідомили декілька провідних американських ЗМІ.

Можливе скасування зустрічі спричинене тим, що колишній котрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден може отримати в Росії політичний притулок.

Посилаючись на анонімні джерела в уряді, газета New York Times зазначає, що скасування зустрічі в Москві може стати серйозним ударом для Путіна, який розглядає візити такого високого рівня, як підтвердження престижу Росії.

Хоча Білий дім може скористатися самітом, щоб спробувати домогтися повернення Сноудена в США, в газеті наголошується, що скасування зустрічі може також стати свідченням значної розбіжності позицій двох країн з таких питань, як Сирія, Іран, контроль озброєнь та протиракетна оборона.

Про плановану зустріч Обами і Путіна в Москві Білий дім оголосив у червні, коли два лідери зустрічалися в Північній Ірландії. Передбачалося, що це буде додаткова зупинка в поїздці Обами до Росії для участі в саміті "Великої двадцятки" в Санкт-Петербурзі.

І хоча Обама, як і раніше, має намір приїхати до Санкт-Петербурга, він роздумує про доцільність зупинки в Москві.

І не тільки зайшла у безвихідь справа щодо Сноудена, пише New York Times. Сторони не можуть врегулювати розбіжностей з інших питань настільки, що це могло б виправдати проведення двосторонньої зустрічі.

Деякі критики закликають Обаму піти ще далі, зазначає газета.

Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем заявив, що президент повинен вимагати перенесення зустрічі "Великої двадцятки" в іншу країну і, що США повинні бойкотувати зимову Олімпіаду 2014 року в Сочі.

Анджела Стент - колишній співробітник національної розвідки і спеціаліст з питань Росії, а нині професор Джорджтаунського університету - заявила New York Times, що в адміністрації Обами ставлять під сумнів доцільність зустрічі в Москві, оскільки "не зрозуміло, які документи будуть підписані", навіть якщо справа Сноудена до того моменту буде врегульована.

Стент, яка працює над книжкою про Путіна і російсько-американські відносини, каже, що вона не пригадує, щоб з часів "холодної війни" президент США відміняв вже заплановану зустріч.

Газета Washington Post та інформаційне агентство Associated Press опублікували аналогічні матеріали, посилаючись на анонімні джерела в адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Обама може скасувати зустріч з Путіним через Сноудена?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути