неділя, 01 червня 2014 16:37

Нинішній Майдан радше розчаровує - В'ятрович

Нинішній Майдан радше розчаровує - В'ятрович
Фото: ukrpohliad.org

Люди, які сьогодні стоять на Майдані Незалежності не мають конкретних бачень. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів історик, громадський діяч Володимир В'ятрович.

"Мені здається, що люди, які зараз перебувають на Майдані, не мають конкретних бачень – що повинні робити далі. Це призводить до певної деморалізації. Нинішній Майдан дуже сильно відрізняється від того, який був кілька місяців тому. Багато часу провів на Майдані, який стояв проти Януковича. Те, що бачу зараз, радше розчаровує", - розповів він.

Він зазначив, що зараз на Майдані люди залишаються з різних причин: "Можливо, деяким немає куди повертатися, бо втратили роботу чи сім'ю. Проте безцільне стояння на Майдані навряд чи зберігає добру пам'ять про протестний рух і загиблих. Навряд є тим інструментом, який зможе втримати високоморальну оцінку Майдану, якою вона була. Народне Віче має право на існування, якщо на ньому політикам ставили б завдання і вислуховували їх звіти. Така ідея навіть реалізовувалась протягом перших тижнів, після падіння режиму Януковича. Проте традиція не прижилась, тому що почались події у Криму, Донецьку, Харкові".

"Люди, які хочуть продовжувати стояти мають якось пояснити, що там робитимуть і як їхнє стояння може змінити чи вплинути на ситуацію в країні. Тому що заяви, що стоятимуть там, бо у Київ прийде Путін — це абсолютно несерйозно. Також не бачу, яким чином перебування людей сприяє призначенню дострокових парламентських виборів", - зауважив В'ятрович.

Він зазначив, що окрім політиків до людей, які зараз стоять на Майдані, мають звертатись моральні лідери, представники церков, громадські активісти, які мають авторитет для майданівців.

"З ними мають говорити не тільки політики. Тому що тоді це виглядає, що політики — це ті, хто досягнув своєї цілі завдяки Майдану і через це він вже їм не потрібен", - додав історик.

Нагадаємо, сьогодні о 12 год. на столичному Майдані Незалежності розпочалось народне Віче. Його оголосили активісти Майдану. Зазначимо, що раніше майданівці заявляли, що розпочнуть частково розбирати намети і звільнятимуть будівлі. Також прибирати сміття на головні вулиці. Проте зазначають, що продовжуватимуть стояти, оскільки вимагають дострокових парламентських і місцевих виборів.

Зараз ви читаєте новину «Нинішній Майдан радше розчаровує - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути