субота, 08 грудня 2018 14:43

Потрібна єдність, солідарність і дії: Порошенко розповів, як боротися з російською агресією

Потрібна єдність, солідарність і дії: Порошенко розповів, як боротися з російською агресією
Порошенко розповів, як боротися з російською агресією. Фото: LIGA.net

Президент України Петро Порошенко заявив, що після російської агресії біля Керченської протоки необхідна присутність НАТО в Чорному морі, введення пакета санкцій проти РФ, а також посилення військового та технічного співробітництва.

Президент наголосив, що захоплення Росією українських кораблів викликало рішучу реакцію всього світу, зокрема, президента США, Євросоюзу, "Великої сімки", "Великої двадцятки" тощо. Про це Порошенко сказав в інтерв'ю американському телеканалу Fox News, повідомляється на сайті глави держави.

"Але це заяви, це тільки слова, а у відповідь на дії Путіна для нас надзвичайно важливо також діяти... Наприклад, по-перше, нам потрібна присутність НАТО в Чорному морі, щоб не дозволити російським військам окупувати Чорне море і регіон Азовського моря, що відбувається зараз. "Азовський" пакет санкцій. Я думаю, що це дуже важливо, і коли я зустрічався в Києві з президентом Литви Далею Грібаускайте, Литва представила національний пакет санкцій за акт агресії у Чорному морі біля Керченської протоки", - розповів президент.

Порошенко зазначив, що в цій ситуації потрібно об'єднуватися і бути солідарними.

"Ми повинні покращити співпрацю з НАТО для захисту миру, безпеки, свободи і демократії в регіоні. Нам потрібен пакет санкцій, нам потрібно покращити воєнну і технічну співпрацю, включаючи постачання летальної зброї, яка допоможе нам захистити нашу країну від можливої великої наземної операції, яку ми не виключаємо, що Росія може розпочати в будь-який момент", - наголосив Порошенко.

Президент також розповів, що за наявною інформацією, президент РФ Володимир Путін чекав, що українське судно відкриє вогонь і це стане причиною для наземної операції в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська ФСБ озвучила свою версію подій в Керченській протоці

Порошенко додав, в Керченській протоці щодня очікують і втрачають гроші іноземні судна.

"20% з них йдуть під європейськими прапорами. Це абсолютно безвідповідальна поведінка Росії. На жаль. Саме тому дуже важливо діяти всім разом", - підкреслив президент.

У зв'язку з цим Порошенко заявив, що необхідно заборонити російським судам заходити в порти Євросоюзу і США.

"Я хочу донести абсолютно чітку інформацію: українські торгові судна, українські військово-морські сили діють відповідно до норм міжнародного права. У цій ситуації Росія протистоїть всьому світу. Росія блокує свободу судноплавства в українських територіальних водах", - зазначив президент.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього російські перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше 6 українських моряків і захопивши інших у полон. Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на 2 місяці. Після цього моряків доставили в СІЗО в Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

Зараз ви читаєте новину «Потрібна єдність, солідарність і дії: Порошенко розповів, як боротися з російською агресією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути