понеділок, 19 квітня 2010 09:08

Новий договір з Росією допоможе США швидше розмістити ПРО в Європі

Новий договір з Росією допоможе США швидше розмістити ПРО в Європі

США мають намір завершити розгортання своєї системи протиракетної оборони на території Європи до 2018 року і новий Договір по СНО їм тільки допоможе, вважає військове командування Штатів. Ця система, як наполягає Пентагон, повинна "гарантовано захистити від іранського ракетного нападу".

Перша фаза розгортання ПРО завершиться вже до кінця 2011 року. Тоді військове відомство США визначиться, в якій південній європейській країні буде розміщений радарний комплекс. В той же час до Європи будуть поставлені ракети морського базування Aegis і перехоплювачі SM-3.

Наступний масштабний крок запланований на 2015 рік, коли система ПРО оновиться за рахунок нового покоління ракет. До 2018 року Сполучені Штати планують замінити всі SM-3 новими ракетними комплексами.

Варто відзначити, що цей захід буде достатньо витратним. Якщо зараз один перехоплювач SM-3 коштує 10-15 млн доларів, то одна нова ракета дальнього радіусу дії - більше 70 млн доларів, повідомив конгресменам глава агентства з протиракетної оборони генерал-лейтенант Патрік О"Рейлі.

Зроблено це нібито на прохання союзників, які хочуть 100%-вих гарантій захисту. За планами адміністрації Джорджа Буша, США планували розмістити комплекс радарів в Чехії і десять радарів-перехоплювачів дальнього радіусу дії в Польщі, що дозволило б покрити 75% європейської території.

"Але наші союзники негайно заявили, що такого захисту їм недостатньо. Ми вирішили піти їм назустріч і запропонували новий план, що передбачає 100%-вий захист європейського континенту", - пояснив членам конгресу заступник помічника міністра оборони США з протиракетної оборони Бредлі Робертс.

За словами представників Пентагону, цим планам ніяк не перешкодить укладення нового Договору по СНО.

"Насправді новий договір тільки допоможе нам в створенні повноцінної оборонної системи в Європі і в Тихоокеанському регіоні", - переконаний генерал О"Рейлі, адже нова угода не передбачає жодних обмежень на проведення випробувань елементів системи ПРО, які були прописані в договорі СНО-1 від 1991 року.

Між тим Росія після підписання Договору по СНО виступила з односторонньою заявою, згідно з якою РФ вийде з договору з США, якщо відчує загрозу національній безпеці з боку американських ПРО.

"Дане положення розповсюджується на кількісне і якісне нарощування потенціалу стратегічної ПРО США", - йдеться в документах.

Коммерсант

Зараз ви читаєте новину «Новий договір з Росією допоможе США швидше розмістити ПРО в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути