Ексклюзиви
понеділок, 06 квітня 2020 07:48

Нові карантинні обмеження набули чинності: що потрібно знати

Із 6 квітня в Україні діють посилені карантинні обмеження у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Відсьогодні громадянам забороняється пересуватися більш ніж по двоє, за винятком випадків супроводу дітей. Вводиться обов'язкове носіння маски або респіратора в громадських місцях, йдеться в урядовій постанові.

"Громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше)", - роз'яснили в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині коронавірус підтвердили у 220 людей

Забороняється відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон. Це дозволяється тільки в разі потреби вигуляти домашню тварину або в зв'язку зі службовою необхідністю. Вигул домашніх тварин у парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

Автор: t.me/PM_Shmigal
  Від 6 квітня   в Україні діють посилені карантинні обмеження  у зв’язку з поширенням коронавірусу
Від 6 квітня в Україні діють посилені карантинні обмеження у зв’язку з поширенням коронавірусу

Уряд також ввів вікові обмежувальні заходи. Відтепер дітям до 14 років забороняється виходити на вулицю без супроводу батьків або опікунів. При цьому особи віком від 60 років і старше віднесені до групи підвищеного ризику.

"Люди старше 60 років поки що повинні сидіти вдома. Вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами - крім тих, з якими вони спільно проживають", - повідомили в уряді.

При цьому вікові обмеження не поширюються на осіб, які "здійснюють заходи, пов'язані з недопущенням поширення COVID-19", а також забезпечують діяльність "об'єктів критичної інфраструктури". Тим часом, люди, які перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) і про яких немає кому подбати, можуть відвідувати магазини та інші місця торгівлі, що знаходяться на відстані не більше 2 км від місця самоізоляції.

Відзначається, що всі громадяни повинні мати при собі посвідчення особи. Цей захід необхідний для контролю за тими, хто повинен перебувати в самоізоляції чи обсервації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус на Київщині: оприлюднили статистику по районах

За дотриманням правил карантину стежитимуть Національна поліція і Національна гвардія. За порушення карантину передбачається штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн, а в разі порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням може наступити кримінальна відповідальність. У постанові уряду сказано, що громадяни, які двічі порушили умови самоізоляції, підлягають примусовій госпіталізації.

Зокрема, уряд у зв'язку з пандемією коронавірусу вирішив також скоротити кількість діючих пунктів пропуску через кордон - до 21. При цьому всі, хто прибуває до України, повинні пройти 14-денну обсервацію. Ця вимога не стосується дипломатів, членів міжнародних організацій, водіїв вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських суден, якщо немає підстав вважати, що вони могли контактувати з інфікованими новим коронавірусом. Рішення про посилення протиепідемічних і карантинних заходів поширюється на всю країну, однак місцева влада може вживати додаткових заходів.

Мер Києва Віталій Кличко допускає, що в разі погіршення епідемічної ситуації в Києві можуть заборонити рух приватного транспорту.

Зараз ви читаєте новину «Нові карантинні обмеження набули чинності: що потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути