пʼятниця, 15 березня 2013 16:12

Новий Папа римський представляє консервативне крило - експерт

Новий Папа римський представляє консервативне крило - експерт
Франциск I. Фото: ntv.ru

Обравши Папою римським аргентинця Хорхе Маріо Бергольо (Франциска) кардинали продемонстрували, що не готові до змін у католицькій церкві. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

"Про цього папу можна сказати те ж саме, що говорили про його попередника Бенедикта XVI при його обранні. Це "перехідний" Папа, який буде зберігати традиційну лінію і навряд чи може зробити суттєву інтервенцію у світоглядну  догматичну схему цієї церкви", - сказав Юраш і зазначив, що мова йде про схвалення церквою протизаплідних засобів, абортів, одностатевих шлюбів і запровадження інституту одруженого священства.

Релігієзнавець нагадав, що Бергольо завжди демонстрував негативне ставлення до зазначених питань. І коли в Аргентині - першій латиноамериканській країні - були прийняті закони щодо легалізації одностатевих шлюбів, президент Аргентини Крістіна Кіршнер навіть назвала позицію Бергольо "середньовічною інквізицією".

"Багато хто очікував побачити на престолі молодого папу. Але Франциску йде 77-й рік. Коли обрали його попередника Бенедикта, тому йшов 78-й. Це також підтверджує думку, що Франциск - не прибічник реформаторського крила церкви. Мова тут, передусім, йде не про вік, а про світогляд", - відмітив Юраш.

Він зазначив, що при попередніх виборах Папи за Франциска голосувало аж сорок кардиналів-італійців. Це більше третини конклаву. Але ватиканісти чомусь забули про цю важливу кандидатуру, пророкуючи папство міланському архієпископу і навіть чорношкірому кардиналу з Гани.

"Тепер Папі належить поступово призначити керівників всіх ватиканських структур, і, зокрема, державного секретаря Ватикану - свою праву руку і другу особу у ватиканській церкві. Від цієї особи, яка буде займатися і керувати зовнішніми справами церкви, буде сильно залежати позиція Ватикану у майбутньому", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Новий Папа римський представляє консервативне крило - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути