пʼятниця, 17 серпня 2007 14:03

Німеччина і Польща сперечаються за рукопис Моцарта

Влада Німеччини вимагає повернення автографа 27 фортепіанного концерту Моцарта, який зберігається у краківській Ягеллонській бібліотеці. Цінний манускрипт опинився у Польщі під час Другої світової війни разом з іншими важливими архівними документами, зокрема рукописами Гете, повідомляє The Independent.

Коли союзники почали бомбити Берлін, німці вивезли приблизно 500 ящиків з документами, пов"язаними з музикою і літературою, у фортецю Ксяз в Судетських горах, а звідти - в бенедектинський монастир у Кшешові. Після закінчення війни приблизно сто тисяч рукописів залишилися на польській території, отримали статус трофейних або переміщених цінностей і були передані в Ягеллонську бібліотеку. Деяка кількість особливо цінних документів повернулися у  НДР ще у 1970-х за ініціативою комуністичного уряду ПНР, але більшість як і раніше зберігається у Кракові. У Польщі їх вважають частковою компенсацією за ті 22 мільйони книг і сотні тисяч витворів мистецтва, знищених нацистами у роки Другої світової. У Германії рукописи називають "останніми військовополоненими".

Переговори про долю моцартовского автографа та інших документів тягнуться більше десяти років. Поляки вважають претензії Німеччини "абсолютно безпідставними", пише Лента.Ру.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина і Польща сперечаються за рукопис Моцарта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути