четвер, 14 червня 2018 19:36

Ніхто не вірив, що ми зрушимо з мертвої точки питання будинку Руссова - Геннадій Труханов

Унікальна подія в новітній історії Одеси: після кількох десятків років розмов і обіцянок в місті приступили до реставрації знаменитого пам'ятника архітектури - будинку Руссова.

Як відомо, він був споруджений в кінці ХІХ ст. і є однією з найбільш знаменитих міських будівель. Останні 20 років будинок Руссова перебував фактично в аварійному стані - не лише через фізичний знос, а й через серію пожеж в 2006-2009 роках. У той час будинок був відданий у приватні руки фірмі "Інкор-груп", яка належить бізнесмену Руслану Тарпану, і, як свого часу писали ЗМІ, пожежі цілком могли бути не випадковими.

 

Незважаючи на катастрофічний стан будівлі та вимоги громадськості, далі декларативних заяв про необхідність реставрації справа так і не пішла. Питання загрузло в юридичній тяганині, більше того, сама будівля почала являти собою небезпеку.

Зрушити з мертвої точки питання реставрації будинку Руссова вдалося тільки команді Геннадія Труханова, який 2014 року вперше став мером Одеси. Так, будівлю вдалося не тільки визнати аварійною офіційно, але і зробити практично неможливе - повернути її громаді Одеси. Це дало можливість розробити проект реставрації будинку Руссова і виділити необхідні кошти з міського бюджету.

 

Також одеська мерія відхилила всі проекти, що передбачають відхилення від автентичного вигляду будівлі. До реставрації приступила компанія ТОВ "Укрспецпроект", яка спеціалізується на відновленні пам'ятників національного значення і виграла тендер на проведення ремонтно-реставраційних робіт.

 

За словами директора Олени Сердюк, фахівці зроблять все, щоб знаменита будівля була відтворена в первісному вигляді.

"Я дивуюся наполегливості нинішньої влади Одеси, яка, незважаючи ні на що, домоглася того, що одна з найяскравіших перлин архітектурної Одеси буде відновлена", зазначила Олена Сердюк.

За словами мера Одеси Геннадія Труханова, збереження архітектурної спадщини Одеси - одне з пріоритетних завдань міської влади. За його словами, будинок Руссова - візитна картка нашого міста і в той же час один з найскладніших об'єктів.

"Дорогу здолає той, хто йде. Нам вдалося вирішити низку складних юридичних моментів і, нарешті, зрушити з мертвої точки питання реставрації будинку Руссова. Наша принципова позиція - відтворити його в автентичному вигляді. Ми поставили перед собою амбітну мету - відродити історичний центр Одеси, зберігши її унікальні архітектурні ансамблі ", - підкреслив Геннадій Труханов.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто не вірив, що ми зрушимо з мертвої точки питання будинку Руссова - Геннадій Труханов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути