Ексклюзиви
пʼятниця, 14 серпня 2009 14:19

Невиліковно хворого австралійця заморять голодом

Невиліковно хворого австралійця заморять голодом

Австралійський суд дозволив паралізованому чоловікові піти з життя. Медичній установі міста Перт, де знаходиться 49-річний Крістіан Россітер наказано припинити давати інвалідові їжу. Лікарів звільнять від кримінальної відповідальності за смерть пацієнта.

Паралізований в результаті автоаварії Россітер повідомив верховний суд штату Західна Австралія, що знаходиться при повному розумі і хоче померти. Чоловік відзначив, що позбавлений можливості виконувати навіть елементарні завдання: "Я не здатний висякатися сам. Не можу витерти сльози з очей".

Крістіан Россітер повідомив, що готовий поїхати вмирати до Швейцарії, проте він розуміє, що там для евтаназії знадобиться тривала процедура. Россітер попросив, щоб йому дозволили померти на батьківщині, забезпечивши знеболюючими і давши дивитися телевізор - "щоб час йшов швидше", пояснив він.

Адвокат медичної групи Brightwater, що опікає Россітера, повідомив, що компанія не має чітких поглядів на питання евтаназії, проте не хоче порушувати закон, уморивши людину голодом. Суддя ухвалив, що містер Россітер має право сам визначати свою долю. Давати йому їжу і воду насильно не можна, і відповідати за його смерть ніхто не буде.

Суд ухвалив "розумне і здорове" рішення, вважає лікар Скотт Блекуелл, глава добродійної організації Palliative Care, яка допомагає смертельно хворим людям.

На думку лікаря, пацієнт, переставши отримувати їжу, помре протягом тижня або двох. "Люди схильні вважати, що це жахлива смерть, але насправді вона не пов"язана з великими стражданнями, якщо приймати необхідні заходи", - вказує лікар Блекуелл. "Це не так вже хворобливо або болісно. У якийсь момент він впаде в кому і помре", - пояснює медик.

Лікар Блекуелл звертає увагу, що деякі смертельно хворі люди впадають в депресію і бажають наблизити смерть. Якщо вилікувати депресію, це бажання може пройти. Проте у випадку з Россітером не йдеться про депресію - у пацієнта є об"єктивні причини квапити відхід з життя, визнає лікар.

Рішення суду Західної Австралії створює прецедент, проте в різних штатах закони розрізняються, і поки неясно, який ефект даний вердикт надасть на ситуацію з евтаназією в країні, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Невиліковно хворого австралійця заморять голодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути