Ексклюзиви
середа, 09 жовтня 2024 13:37

"Непридатність" до служби коштувала до $20 тис.: в Україні викрили ще одну мільйонну схему за участі МСЕК

"Непридатність" до служби коштувала до $20 тис.: в Україні викрили ще одну мільйонну схему за участі МСЕК
У Рівному викрили корупційну схему за участі лікарів МСЕК. Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України та Національна поліція викрили ще одну схему ухилення від мобілізації, до якої були залучені чиновники медико-соціальних експертних комісій.

Масштабну корупційну схему ліквідували у Рівному. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, оборудку організувала керівниця місцевого агентства нерухомості та дві її підлеглі. До незаконної діяльності залучили також 26 медпрацівників. Серед них були посадовці МСЕК.

"За гроші фігуранти допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі підроблених документів про наявність важких хвороб серця або нервової системи. Вартість таких "послуг" становила від 15 до 20 тис. американських доларів з одного клієнта. Для реалізації "схеми" фігуранти повністю фальсифікували історії хвороб ухилянтів, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК проведе повторну перевірку декларації голови Хмельницького МСЕК

На підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність "хворих" до військової служби.

Потенційних клієнтів організатори шукали через напрацьовані зв'язки агентства нерухомості. А отримані "прибутки" розподіляли між усіма учасниками схеми.

Трьох організаторів правоохоронці затримали під час передачі $16,7 тис. від нового ухилянта.

Під час обшуків у фігурантів виявлено понад 14 млн грн, ймовірно одержаних незаконним шляхом. Вилучено також підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп'ютерну техніку із доказами злочинів.

Затриманим повідомили про підозру за статтею "Зловживання впливом". Зараз вони перебувають під вартою. Фігурантам загрожує до п'яти років тюрми.

"Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупції, у тому числі ухилянтів, які скористалися "послугою", - зазначили в СБУ.

Співробітники ДБР викрили керівницю Хмельницького центру МСЕК Тетяну Крупу та її сина, начальника Головного управління Пенсійного фонду в області, на незаконному збагачені.

У Крупи в робочому кабінеті виявили $100 тис, підроблені медичні документи, списки ухилянтів із прізвищами і фіктивними діагнозами. Вдома у посадовців знайшли майже $5 млн 244 тис, €300 тис, понад 5 млн грн, брендові прикраси і коштовності.

Зараз ви читаєте новину «"Непридатність" до служби коштувала до $20 тис.: в Україні викрили ще одну мільйонну схему за участі МСЕК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути