неділя, 10 березня 2019 14:08

"Не їж ближнього свого": священик вказав на тонкощі Великого посту

"Не їж ближнього свого": священик вказав на тонкощі Великого посту
Бердичівське TV Великий піст: чого найважливіше притримуватися у Великодньому пості

Під час дотримання посту обмеження в раціоні, що стосуються вживання м'яса чи молока не є визначальними для віруючих.

Головне – зробити зусилля над своєю волею для того, щоб стати кращим, вважає помічник митрополита Православної церкви України Епіфанія, священик храму Теплої Софії Іван Сидор.

"Треба розуміти, чому церква робить певні обмеження. Людина має навчитися володіти собою і своїми бажаннями, тобто мати волю. І цього не навчишся, поки не почнеш себе в чомусь обмежувати. Для багатьох людей не їсти м'яса – взагалі не проблема. Та і що це за піст для людини, коли вона і так його не їсть? Вони не відчувають жодного обмеження. Тому багато людей роблять для себе піст у певних речах. Найпростіші приклади: не дивитися телевізор, проводити в інтернеті не більше години на день. Одна жінка розповідала, що якось цілий піст не фарбувала собі нігтів. Здавалося б, дрібничка, але насправді є люди, які не можуть без цього жити", – пояснив "Народній правді" священик.

Найважче – відмовитися від того, до чого ти звик, вважає свячщеник.

"Ідеально, якщо людина покине курити на час посту. Якраз тут є питання: чи зможе вона себе обмежити? Чи ти керуєш собою, чи навпаки – тобою щось керує, як-от нікотин? Апостол Павло каже, що все мені корисно, але ніщо не повинно мною заволодіти. Ми можемо вживати м'ясо чи молоко, це корисно, але це не повинно нами володіти. Ми маємо належно підготувати себе до зустрічі Воскресіння Христового як в тілесному плані, так і в духовному. І останній зазвичай важливіший", – наголосив священик.

Також Іван Сидор звернув увагу на те, коли дотримання посту не приносить користі ані віруючим, ані оточуючим.

"Трапляється, що людина не вживає молока і м'яса, проте натомість стає дратівливою, засуджує людей, нервує і свариться. Є такий вислів: "Не їж ближнього свого". Буває, що людина не їсть заборонених продуктів, але "їсть" близьких. В такому випадку краще їсти м'ясо, а не тих, хто поруч. В усьому має бути розумна межа, а тілесний піст має обов'язково поєднуватися із духовним. А що таке духовний піст? Більше молитви, сповідь, причастя, а також наш стиль життя, коли ми менше засуджуємо, заздримо, обманюємо й піддаємося поганим звичкам, будь то алкоголь, цигарки чи перегляд серіалів", – пояснив священик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли починається Великий піст: правила харчування

Остання неділя Масляної в 2019 році припадає на 10 березня. Називається вона "Прощена неділя".

У цей день прийнято просити вибачення у рідних і близьких, друзів і знайомих. Налагодити з колегами, сусідами та іншими людьми

Варто щиро каятися у всіх гріхах. Сказати щиросердно "Пробач мене", а у відповідь почути: "Бог простить – і я прощаю!".

Зараз ви читаєте новину «"Не їж ближнього свого": священик вказав на тонкощі Великого посту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути