середа, 27 грудня 2023 15:49

Не волонтери, а професіонали: як ефективно вести благодійну діяльність в Україні
Подія

Культура благодійності почала активно розвиватись в Україні з 2014 року — після початку російсько-української війни. Українці вчились надавати допомогу військовим, цивільним, вимушеним переселенцям — спочатку стихійно, потім організовано.

Після повномасштабного вторгнення кількість благодійних організацій зросла на 74%. Станом на грудень 2023 року в Україні налічується 20 671 благодійна організація та 57 497 громадських об'єднань.

За такої кількості соціальних ініціатив у суспільстві все одно побутує думка, що благодійність — це щось, чим можна займатись епізодично, у вільний від роботи та інших справ час. Насправді ж, ефективна діяльність ГО чи БФ вимагає фахового персоналу, системного підходу та повної зайнятості. Благодійність — це така ж професія, як і будь-яка інша. З однією лиш відмінністю: цьому не вчать у школах чи ВНЗ. І це серйозніша проблема, ніж може здатись на перший погляд.

Чому у благодійних організацій не виходить?

На жаль, не всі фонди та організації ведуть свою діяльність ефективно. Для цього є безліч причин, але основні з них зазвичай такі:

  1. Відсутність стратегії
    Хаотичність, нерозуміння своїх цілей, відсутність перспективи — те, що погіршує якість роботи та сповільнює прогрес.
  2. Проблеми у комунікації
    Невміння презентувати свою організацію, її цінності та досягнення — серйозна перепона у пошуку партнерів і донорів. А відсутність налагодженої внутрішньої комунікації ще й впливає на ефективність роботи команди в цілому.
  3. Підбір та ставлення до персоналу
    Для кожної організації люди — найбільша цінність та драйвер розвитку. Ваша команда — це об'єднання професіоналів, які фахово виконують свою роботу. Критично важливо, щоб співробітники мали необхідні навички, можливість підвищувати кваліфікацію, а також мотивацію до роботи.
  4. Документообіг та звітність
    При створенні організації багато хто думає про напрямки допомоги, назву та рекламу. При цьому, часто забувають про роботу з документами та звітністю. Однак, саме навички вести документацію та прозору звітність є одними із найважливіших у роботі будь-якої благодійної організації.
  5. Невміння вибудовувати роботу з партнерами – бізнесом, зірками, селебреті тощо
    Самотужки складно реалізувати амбітну мету. Побудова ефективних відносин з потенційними донорами та амбасадорами організації чи окремих проєктів допоможе вирішувати спільні завдання та залучати нових партнерів. Тому важливо шукати партнерів, з якими ви маєте спільні цінності та цілі. Також необхідно вчитися знаходити індивідуальний підхід до кожного та вибудовувати комунікацію так, щоб це призвело до багаторічного партнерства.

Звичайно, це лише частина факторів, що впливають на ефективність діяльності організацій. Серед основних викликів, з якими також стикаються БФ та ГО, — безпека команд, організація роботи в колективі, пошук фінансування та інші. Вчитись всім аспектам благодійної діяльності переважно доводиться "на ходу", часто припускаючись помилок та втрачаючи час.

Єдиний вихід, який наразі доступний українським благодійникам, — навчатись у більш досвідчених колег та відвідувати освітні курси.

Хто навчає ефективної благодійності?

Благодійний фонд "Твоя опора" має майже 10-річну історію. Це єдиний фонд в Україні, який зумів побудувати успішне та ефективне партнерство з настільки великою кількістю бізнесів, зірок, інсфлюенсерів, селебріті та блогерів. Команда фонду протягом всього часу вчилася на власному досвіді та ніколи не відмовлялася від складних кейсів. Робота у правовому полі, аудиторські перевірки, ефективні збори, партнерства — все це опановували самостійно та вирішили поділитися набутими знаннями з колегами.

Для цього створили великий безплатний курс "Освітня опора. Курс розвитку для благодійних та громадських організацій", реєстрація на який наразі триває. На учасників чекають практичні тренінги, приклади, примірники документації та менторство, яке допоможе уникнути поширених помилок.

Автор: “Твоя опора”
  Благодійний фонд "Твоя опора" створили великий безплатний курс «Освітня опора. Курс розвитку для благодійних та громадських організацій»
Благодійний фонд "Твоя опора" створили великий безплатний курс «Освітня опора. Курс розвитку для благодійних та громадських організацій»

Протягом проходження курсу представники благодійних та громадських організацій дізнаються:
• як залучати фінансову підтримку від бізнесу, партнерів та донорів;
• як вибудовувати стратегію розвитку та ефективно управляти ресурсами;
• як успішно керувати командою та залучати волонтерів;
• як налагоджувати контакти, управляти репутацією та вести комунікацію так, щоб вирізнятись.

Основна мета курсу — дати чинним та майбутнім благодійникам практичні інструменти для ефективної роботи. А також організувати зустрічі з представниками бізнесу задля знайомства та подальшого встановлення партнерства.

"Хтось може запитати: навіщо це нам? Насправді, все просто. За роки діяльності БФ "Твоя опора" ми впевнилися, що саме професійна та ефективна співпраця між фондом та бізнесом — це ключ до розв'язання важливих суспільних викликів. Одній благодійній організації, навіть дуже потужній, не під силу закрити всі потреби. Проте нам під силу поділитись своїм досвідом, зробити так, щоб професійних благодійників було більше. Тоді разом ми зможемо робити ще більше добра", - зазначила Валерія Татарчук, засновниця та генеральна директорка БФ "Твоя опора".

Цей курс створено БФ "Твоя опора" за підтримки Isar Ednannia за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту "Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України", що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст статті не обов'язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Зараз ви читаєте новину «Не волонтери, а професіонали: як ефективно вести благодійну діяльність в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути