середа, 28 квітня 2021 12:16

Не чіпайте дерева. У нас діти: на Волині селяни благають зупинити масову вирубку лісу

Не чіпайте дерева. У нас діти: на Волині селяни благають зупинити масову вирубку лісу
Селяни протестують проти вирубки лісів. Фото: uagit.tv

Жителі села Седлище Любешівської територіальної громади, що на Волині, понад тиждень протестують проти суцільної вирубки лісу, яку веде місцевий лісгосп ДП "Любешівагроліс".

"У нас стрімко почали вирізати дерева. Підняли коптер у повітря і жахнулися - половини лісу просто немає", - сказав Gazeta.ua місцевий житель Богдан Пасевич.

Попри тривалі протести селян, рубку дерев не припиняють.

"Це не перші наші протести, але цього разу ситуація виходить за межі розумного, нас обманюють, говорять одне, а роблять інше, навіть залякують. Коли приходили на місце вирубки, то лісівники нас просто виганяли, при тому не мали посвідчень. Ми писали колективні звернення до місцевої адміністрації та лісгоспу. Надають нам купу паперів із порушеннями, наприклад, квитки на вирубку лісу, які мають підписи, але не вказано, чиї вони. Проблема і в тому, що таксаційна служба, яка приїздила кілька років тому, значно завищила вік дерев, давши можливості будь-яких робіт. Насправді ліс досить молодий, деревам 50-70 років", - вказав Пасевич.

Селян непокоїть і те, що нині триває сезон тиші, під час якого роботи в лісі заборонені.

"Вирубують ліси, які найбільш цінні для людей. Мова про ягідники, грибники, місця відпочинку. Вони знаходять десь за 3 кілометри від села. Загалом хороших лісів у нас мало. Переважно в болотистій місцевості або ж молодняки, яким років по 20. Крім того, з квітня до червня триває період тиші, коли відбувається масове розмноження тварин. Має бути спокій, не можна навіть хворе дерево зрізати. Натомість валять 3 гектари здорового лісу", - сказав сільський священник Ростислав Хрупчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці можуть скаржитись боту на екологічні злочини

Седлищенці звернулися до поліції. Правоохоронці ведуть слідство проти лісового господарства та ОТГ.

"Довкола рубки лісу виник штучно спровокований скандал. Наше підприємство веде законну господарську діяльність. Це безпосередній обов'язок, невиконання якого карається законом. Лісівники не визначають самовільно місця та об'єми заготівлі лісу. Для цього працюють окремі фахові організації. Щодо звинувачень про роботу в період тиші, то варто детально знайомитися із законом про тваринний світ. Там вказано, що в період тиші забороняються дії, які є джерелом підвищеного шуму: пальба, вибухи, феєрверки, санітарні рубки лісу, проведення ралі та інших транспортних змагань. Усі інші лісогосподарські заходи дозволені. Нагадаємо, що лісгосп вчасно сплачує всі необхідні податки до бюджетів, в тому числі громаді. І не раз чули, що мали б давати більше коштів, які отримуємо від господарської діяльності. То тепер треба визначитися, чого громада дійсно хоче", - виправдалися в ДП "Любешівагроліс".

У Волинській області нацполіція викрила злочинну діяльність посадових осіб, які допустили незаконну вирубку лісових насаджень. Збитки, нанесені державі посадовцями, оцінюють на суму 17 млн грн.

Обвинувачені без відповідних затверджених лімітів видали лісорубні квитки. На їх підставі було проведено незаконну суцільну рубку лісових насаджень на території загальнозоологічних заказників місцевого значення, які є об'єктами природо-заповідного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Не чіпайте дерева. У нас діти: на Волині селяни благають зупинити масову вирубку лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути