Ексклюзиви
середа, 05 травня 2010 10:59

Не найкраща картина Пікассо продана за рекордну суму (ФОТО)

 

Полотно знаменитого іспанського художника Пабло Пікассо "Гола на фоні бюсту та зеленого листя", написане ним в 1932 році, було продано у вівторок на аукціоні торгового дому Christie"s в Нью-Йорку за 106 мільйонів 482 тисячі 500 доларів. Таким чином, картина встановила новий світовий рекорд за вартістю витворів мистецтва.

Попередній світовий рекорд належав бронзовій скульптурі Альберто Джакометті "Крокуюча людина", проданій в лютому 2010 року на аукціоні Sotheby"s за 104,3 млн доларів. До цього найдорожчим витвором мистецтва вважалася картина все того ж Пікассо "Хлопчик з трубкою" - в 2004 році вона пішла з молотка на Sotheby"s в Нью-Йорку за 104,17 млн доларів.

Картина Пікассо була частиною знаменитої колекції Сінді Броуді - багата американка з Лос-Анджелеса померла у віці 93 років в листопаді минулого року. Колекція Броуді була виставлена на торги у вівторок.

Полотно Пікассо оцінювалося експертами в 70-90 мільйонів доларів, проте ажіотаж навколо його продажу продовжувався з моменту представлення лота аукціонним домом. Експерти припускали, що картина може побити світовий рекорд.

Протягом десяти хвилин після початку торгів по картині вісім покупців піднімали ставки. Проте коли ціна досягла відмітки в 88 мільйонів доларів, залишилося тільки двоє претендентів.

В результаті картина пішла з молотка за 95 мільйонів доларів, з урахуванням торгової премії сума перевищила 106 мільйонів. Ім"я володаря найдорожчої в світі картини невідоме.

Картина не виставлялася вже близько 50 років і лише перед аукціоном була представлена в музеї Metropolitan на найповнішій виставці робіт великого іспанця. На думку мистецтвознавців, "Гола на фоні бюсту та зеленого листя" не належить до кращих робіт Пікассо, проте ціни на його твори неухильно йдуть вгору останніми роками.

На картині, написаній за один день 8 березня 1932 року, зображена кохана художника - Марі-Терез Вальтер в зовнішності міфічної Дафни. Їхні стосунки тривали близько десяти років. Для самої Марі-Терез випадкове вуличне знайомство у галереї Лафайет обернулося коханням всього її життя. Вона наклала на себе руки через чотири роки після смерті художника.

Серед інших топ-лотів аукціону виявились роботи Джакометті - його "Велика голова" була продана за 53,3 млн доларів, удвічі дорожче естимейту. "Кішка" пішла за 20,1 млн доларів при передпродажній оцінці 12-18 млн доларів.

Виставлена на торги колекція Сінді Броуді оцінювалася в 150 млн доларів і, окрім Пікассо, включала роботи Матісса, Джакометті, Ренуара та інших відомих майстрів. Колекція була продана у вівторок за 224 млн 177,5 тисяч доларів. Всього за вечір торгів Christie"s виручив більше 335 млн доларів.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Не найкраща картина Пікассо продана за рекордну суму (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути