вівторок, 03 червня 2008 14:43

Призначений новий командувач силами НАТО в Афганістані

Міжнародні сили НАТО по сприянню стабілізації в Афганістані (ISAF) з 3 червня очолив американський генерал Девід Маккірнан, передає агентство Reuters. Він змінив на цій посаді генерала Дена Макнейла.

Як відзначає Reuters, зміна командувача підкреслює прагнення міжнародного співтовариства додати новий імпульс військової кампанії проти талібів, які, не дивлячись на всі зусилля ISAF, не мають наміру припиняти боротьбу.

За 2007 рік чисельність контингенту НАТО в Афганістані була доведена до 50 тисяч чоловік, а чисельність афганської армії збільшилася з 20 тисяч на початку 2007 року більш ніж удвічі - до 57 тисяч військовослужбовців.

У 2006 році силам ISAF вдалося зірвати контрнаступ "Талібану" на півдні Афганістану, в подальшому НАТО також провело декілька успішних операцій з ліквідації польових командирів талібів.

Проте остаточної перемоги добитися поки не вдається. Таліби перенесли центр тяжіння з відкритих бойових зіткнень на проведення численних терактів по всій території Афганістану, що серйозно підірвало відчуття безпеки рядових афганців і змусило їх засумніватися в здатності сил ISAF ефективно протистояти бойовикам.

Президент Афганістану Хамід Карзай визнав, що перед новим командувачем ISAF Девідом Маккірнаном стоїть важке завдання. Він визнав, що військовослужбовці НАТО і афганські солдати гинутимуть, проте підкреслив, що поступатися талібам не можна.

Проте, як відзначає Reuters, напередодні намічених на 2009 рік президентських виборів Карзай не раз піддавав критиці війська ISAF за недостатню оперативність, деколи невиправдано жорсткі дії і малу ефективність, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Призначений новий командувач силами НАТО в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути