Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2024 17:19

Навчальний рік опинився під загрозою зриву - Княжицький

Навчальний рік опинився під загрозою зриву - Княжицький
Фото: скріншот

Під загрозою закриття опинились сотні шкіл і садочків в різних регіонах України. Причина - експериментальний проєкт, який влада запровадила в останні дні серпня: він вимагає укріпити стіни шкіл та садків спеціальним захистом - габіонами. Проте коштів на це Кабмін не передбачив, переклавши на місцеві бюджети.

"Громади мають вирішувати куди спрямувати гроші - на встановлення габіонів чи на заробітну плату вчителям. Школи можуть бути знову переведені на дистанційне навчання, а навчальний рік - зірвано, адже тисячі школярів їхні батьки вивезуть за кордон. В умовах демографічної кризи - це пряма диверсія проти майбутнього нашої країни", - звернув увагу народний депутат Микола Княжицький.

Під загрозою зриву навчальний процес у сотнях шкіл, а в Карпатах взагалі готуються закривати очну форму та переходити на онлайн-навчання.

І якщо в Харкові чи Запоріжжі будують підземні школи, адже ці міста в зоні досяжності не просто ракет, а й КАБів та далекобійної артилерії, то, наприклад, у Верховині, де за роки великої війни не було жодного прильоту, на габіони треба витратити стільки ж грошей, скільки на зарплату педагогам.

"Такі хаотичні рішення - це результат браку системного мислення діючої влади, вони лише множать безлад в країні", - вважає Княжицький і нагадує про зареєстрований ним у парламенті законопроєкт 11424 "Про засади державної демографічної політики", який, серед іншого, передбачає створення окремого Міністерства та профільного віце-прем'єра.

"Усі рішення, які стосуються демографічної кризи, повернення біженців, освіти їхніх дітей, будівництва житла для ВПО чи соціальних виплат, повинні проходити експертизу цього відомства. Тоді не доведеться розгрібати проблему, коли вона вже створена, як це сталося з габіонами в школах. Її гаситимуть ще на рівні безглуздих ініціатив", - резюмував народний депутат.

Габіон - це елемент військової фортифікації. В перекладі з французької - "великий кошик". Це сітчаста конструкція, заповнена сипучими матеріалами, які мають прийняти на себе ракетні та снарядні уламки.

Зараз ви читаєте новину «Навчальний рік опинився під загрозою зриву - Княжицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути