Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2008 17:34

NASA поставило Росію на перше місце по засміченню космосу

На земній орбіті знаходиться понад 12 тисяч штучних об"єктів. Більшість з них є космічним сміттям і належать США та Росії, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на дані NASA.

За станом на 2 квітня в каталозі NASA числиться 12 637 штучних об"єктів, з яких 3135, - робочі супутники, що вийшли з ладу, 9502 - розгінні блоки, ступені ракет-носіїв і їхні уламки.

Згідно повідомлення, по кількості космічного сміття лідирує Росія і країни СНД. На них доводиться 4360 об"єктів, з яких 2993 розгінних блоків, ступенів ракет-носіїв і їхніх уламків, а також 1367 супутників. При цьому в космічне угрупування Росії на початок квітня входило 96 діючих космічних апаратів. Останні вже не функціонують.

США трохи відстають від СНД по засміченню космосу. На орбіті Землі обертається 4280 штучних об"єктів американського походження, з яких 1085, - космічні апарати (близько 400 супутників функціонують).

Третє місце займає Китай з 2750 супутниками, ступенями ракет-носіїв і їхніми уламками.

Проблема космічного сміття, все більше хвилює не тільки космічні служби. Щодня на поверхню Землі падає по одному об"єкту космічного сміття. Вірогідність того, що його жертвою стане людина, оцінюється в 1 до 1 трлн. Проте в 1997 році американка була поранена ударом в плече - причиною удару став уламок паливного бака американської ракети, запущеної за рік до цього. Серйозних пошкоджень жінка не отримала.

На "дощ" з осколків і паливних баків скаржаться і жителі Казахстану і Сибіру, куди після старту з космодрому Байконур падають деталі космічних апаратів.

Наслідки для жителів цих районів можуть бути ще плачевними, якщо старт не вдався і ракета разом з супутником вибухнула. В результаті вибуху вона розпадається на мільйони маленьких осколків, які з надзвуковою швидкістю випадають на землю.

Зараз ви читаєте новину «NASA поставило Росію на перше місце по засміченню космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути