понеділок, 27 травня 2019 14:31

Нас ніхто рятувати не буде: пояснили, чим загрожує Україні дефолт

Нас ніхто рятувати не буде: пояснили, чим загрожує Україні дефолт
Економіст Андрій Новак: Оголошення дефолту зараз не зрозуміє ніхто з наших партнерів, після їх багаторічної підтримки Фото: Деловая столица

Для України нема жодних підстав для оголошення дефолту.

Про це Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

Напередодні Ігор Коломойський виступив за оголошення Україною дефолту, вказуючи, що треба брати приклад ыз Греції.

"На сьогодні для України нема жодних підстав для оголошення дефолту. Держава виконує домовленості щодо боргових виплат за рахунок коштів із держбюджету та золотовалютних резервів, нових боргових ресурсів як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. 2014-го після початку російської агресії знизився рівень ВВП до 20 відсотків, обвалився курс гривні. 2015-го ВВП впав до 15 відсотків, але все одно Україна дефолт не оголосила. А тут раптом 2019-го на третьому році росту ВВП країни з відносно стабільним курсом гривні хтось говорить про дефолт. Цього зараз не зрозуміє ніхто з наших партнерів після їхньої багаторічної підтримки", - каже Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефолту не буде: Гройсман відповів на пропозицію Коломойського

Економіст пояснює, що ситуація в України та Греції зовсім різна.

"Порівняння з Грецією некоректне. По-перше, суто з фінансової точки зору. Греція оголосила дефолт, коли держборг сягнув 135 відсотків ВВП країни. У нас зараз він складає менше 80 відсотків. Тобто ситуація далеко негрецька. По-друге, Греція — країна Євросоюзу. Коли ЄС рятував Грецію, він рятував себе. Україна не є членом ЄС, тому в разі дефолту нас ніхто рятувати не буде. Пояснення заяві Коломойського знайти важко. Можливо, вона була емоційна, бо логіки там немає", - каже експерт.

Олігарх Ігор Коломойський прилетів в Україну з Ізраїлю 16 травня. Він не був в Україні з червня 2017-го. Правоохоронні органи розслідували низку проваджень через можливі зловживання колишніх власників Приватбанку, а саме – ймовірного виведення мільярдів доларів із банку перед націоналізацією.

Зараз ви читаєте новину «Нас ніхто рятувати не буде: пояснили, чим загрожує Україні дефолт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути