четвер, 21 лютого 2019 18:56

Нардеп Валерій Дубіль розповів, як знизити ціни на ліки в Україні

Нардеп Валерій Дубіль розповів, як знизити ціни на ліки в Україні
Нардеп Валерій Дубіль розповів, як знизити ціни на ліки в Україні. Фото: НП

Регулюванням торгових націнок знизити ціну на ліки не вдасться, бо середня торговельна націнка на ліки становить менше, ніж ті обмежування в націнці, які вже існують для ліків. Знижувати ціну на ліки потрібно в інші способи.

Про це у своєму блогу на сайті "Киевvласть" заявив народний депутат з фракції "Батьківщина", заступник голови партії Валерій Дубіль.

За його словами, люди переплачують за ліки через декілька причин. Від 30до 70% від вартості ліків складають "маркетингові послуги":

"Тобто аптекар за додаткові гроші розташує ліки в зоні погляду пацієнта, запропонує його першим серед інших аналогів і так далі".

Окрім того, вартість медпрепарату залежить не настільки від торгової націнки, скільки від того, за якою ціною він входить на ринок – ціни виробника чи ціни імпортера:

"Для фарми рівень матеріальних витрат при виробництві ніколи не перевищує і 30%, а для оригінальних препаратів, які недавно вийшли на ринок, може становити навіть не десятки, а 1-3%. Решта - це компенсація інвестицій в розробку і виведення препарату на ринок, роялті і витрати на просування препарату на ринку (промоцію, в тому числі і описані вище "маркетингові угоди" і рекламу)", - говорить Валерій Дубіль і акцентує, що велику частку у формуванні ціни ліків складає реклама у ЗМІ.

Як пише народний обранець, щоб реально знизити ціни на ліки потрібно почати регулювати не торговельні націнки, а ціну входу ліків на ринок - ціну у внутрішнього виробника і ціну імпорту ліків. Низка країн світу доказала: зробити це реально.

Для регулювання цін входу на ринок для імпортних препаратів він пропонує застосувати метод референтних або порівняльних цін: "Тобто ціна імпорту препарату не може перевищувати ціну, за якою він ввозиться в інші, референтні країни".

Для регулювання цін на ліки, вироблені в Україні, на додаток до методики референтних цін, має застосовуватися і підхід щодо обмеження рентабельності виробництва медпрепарату, пише Валерій Дубіль.

Також, щоб забезпечити значне стійке зниження цін на ліки, він пропонує "заборонити або істотно обмежити те, що формує основні невиробничі витрати в структурі ціни на ліки - рекламу ліків у ЗМІ і маркетингові угоди при роздрібному продажу ліків в аптеках. Тільки це дасть можливість знизити ціни на ліки майже вдвічі", - вважає представник "Батьківщини".

Фармакотерапія стане по-справжньому доступною для всіх пацієнтів, коли держава братиме активну участь на фармацевтичному ринку, переконаний Валерій Дубіль:

"Та зробити це потрібно не для "галочки" або піару, як зараз реалізується урядовий проект "Доступні ліки" (1 млрд грн на рік на цей проект це реальна крапля в морі аптечного ринку обсягом в 89 млрд). Реальний обсяг участі держави в ринку "аптечних продажів" і обсяг програми реімбурсації для того, щоб не на папері, а дійсно зробити лікування ліками доступним і це відчули всі пацієнти повинен становити не один, а 20 млрд грн".

Народний обранець підкреслює, що зробити це при існуючій бюджетній моделі фінансування медицини нереально - лише після впровадження обов'язкового медичного страхування:

"Чинна влада за свої роки правління показала: вона не буде робити нічого, щоб захистити своїх громадян. Тому цю формулу зниження вартості ліків в Україні ми розпочнемо впроваджувати одразу після президентських виборів", - резюмував Валерій Дубіль.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп Валерій Дубіль розповів, як знизити ціни на ліки в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути