пʼятниця, 27 вересня 2019 10:51

Найчистіше повітря в Горішніх Плавнях, найзабрудненіше - в Дніпрі та Маріуполі

Найчистіше повітря в Горішніх Плавнях, найзабрудненіше  - в Дніпрі та Маріуполі
Горішні Плавні визнали містом з найчистішим повітрям серед міст з великими промпідприємствами. Фото: Газета "День"

Місто Горішні Плавні в Полтавській області за індексом забруднення атмосфери (ІЗА), який враховує ступінь забруднення атмосферного повітря по п'яти пріоритетних забруднюючих домішках, знову опинилося на останньому місці в січні-червні 2019 року серед 39 міст України, в яких розраховується індекс.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) ім. Б. Срезневського, серед міст з дуже високим рівнем забруднення в першому півріччі поточного року перебували (в порядку зниження) Дніпро і Маріуполь, з високим рівнем забруднення - Одеса, Миколаїв, Кам'янське, Кривий Ріг, Херсон, Київ, Луцьк, Запоріжжя, Рубіжне, Краматорськ та Лисичанськ.

"Дуже високий і високий рівень забруднення повітря був обумовлений здебільшого значними середніми концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин", - констатується в дослідженні ЦГО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дніпро та Горішні Плавні обігнали Київ і Львів за рівнем комфортності й чистоти. Столиця досі – великий хаотичний неорганізований простір"

У звіті наголошується, що загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України в першому півріччі в 2019 році знизився за показником КІЗА (усереднений коефіцієнт індексу забруднення атмосфери, який визначається за п'ятьма компонентами з найвищою ГДК) з 7,6 до 7,1 у порівнянні з аналогічним періодом минулого року за рахунок зниження вмісту фенолу.

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря в містах України здійснювалася за даними спостережень в 39 містах на 129 стаціонарних постах державної системи моніторингу гідрометеослужби. В атмосфері визначався вміст 22 забруднюючих речовин, включаючи вісім важких металів.

Найменш забруднене повітря в січні-червні 2019 року було в таких містах, як Горішні Плавні (на 39-му місці), Світловодськ (38), Ізмаїл (37), Олександрія (36) і Харків (35).

Київ увійшов до топ-переліку міст світу з найбільшими заторами за версією щорічного рейтингу The TomTom Traffic Index. В українській столиці автомобілі проводять в дорозі в середньому на 46% більше часу через затори і тягнучки. На першому місці — індійський Мумбай з 65%. За завантаженістю доріг Київ входить до топ-5 міст Європи, поступаючись лише Москві, Стамбулу, Бухаресту та Санкт-Петербургу.

Зараз ви читаєте новину «Найчистіше повітря в Горішніх Плавнях, найзабрудненіше - в Дніпрі та Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути