четвер, 16 січня 2020 10:35

Набув чинності закон про кнопкодавство депутатів

Набув чинності закон про кнопкодавство депутатів
Набув чинності закон про кнопкодавство нардепів. Фото: prm.ua

Сьогодні, 16 січня, набув чинності закон №404-IX про штрафи для нардепів за неперсональне голосування.

Згідно з документом, впроваджується кримінальна відповідальність за умисне голосування народним депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата.

Також внесли зміни до Регламенту Верховної Ради, прописавши процедуру виявлення та фіксації порушення.

Під час засідань у залі Верховної Ради проводять відеофіксацію голосування. Якщо народний депутат спіймає колегу на "кнопкодавстві", то може висунути вимогу про негайне зупинення розгляду порядку денного.

Той , хто головує на пленарному засіданні, повинен встановити присутність відповідних депутатів у залі засідань Верховної Ради. У разі їх відсутності, повідомляє про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування.

За його дорученням Лічильна комісія вилучає картку "кнопкодавця", передає її тому, хто головує, і проводить повторне голосування щодо пропозиції, яка ставилася на голосування останньою.

Потому Апарат Верховної Ради невідкладно готує повідомлення про виявлене порушення вимог щодо особистого голосування. Його разом із протоколом, стенограмою відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом надають Голові Верховної Ради для направлення до Державного бюро розслідувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почнуть карати чиновників, які відмовилися спілкуватись українською

Якщо факт кнопкодавства на пленарному засіданні виявить акредитований при Верховній Раді журналіст, він має право подати заяву до Апарату Верховної Ради про це, додавши відповідні фото- або відеоматеріали.

Штраф за неособисте голосування становить від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 51 до 85 тис. грн.

В Україні 16 січня набуває чинності норма закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" в частині мови реклами.

Зараз ви читаєте новину «Набув чинності закон про кнопкодавство депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути