18 серпня у львівському музеї давньої архітектури і побуту "Шевченківський гай" відбувся щорічний фестиваль "Свято хліба". Цьогоріч свято відвідало близько 30 000 гостей.
З самого ранку у старій 250-літній дерев'яній церкві у Шевченківському гаю освятили короваї та хлібні вироби з фестивалю. На головній сцені ведучі проводили конкурси та презентації, виступали музиканти Володимир Окілко, гурт "Rock-H" (Рокаш), співачки Олеся Киричук, Христина Соловій.
На спеціальних ятках продавали та давали спробувати різні види хлібних виробів.
"Найбільше розбирають в'язки м'яких калачів, беруть бублики, рогалики, сирні пончики, завиванці, макові пироги, булочки із яблуками, капустою, ягодами. Просять попробувати різні види хліба - житній, пшеничний, без дріжджів, спечений на дровах, домашній, із висівками, із тмином, родзинками", - каже Олена Павих, торгує хлібними виробами на фестивалі.
На дитячій галявині наймолодші діти могли взяти участь у конкурсах та різних майстер-класах. Майстри вчили їх рогозоплетінню, майструванню ляльок-мотанок, гончарству, випіканню пташок з тіста.
"Ми вже років п'ять не пропускаємо "Свято хліба". Тут щороку більшає людей, сьогодні в черзі по квитки 15 хвилин стояли. Музей "Шевченківський гай" - одне із найгарніших місць у Львові. А тут ще й таке гарне родинне свято проходить - дуже цікаво. Сьогодні дізналася кілька зовсім нових рецептів випікання пирогів, дома потренуюся", - каже Галина Піх. Разом із чоловіком та дітьми прийшла на захід.
Півтораметровий коровай вагою близько 30 кілограмів спекли спеціально до Свята хліба. Увечері його розрізали та роздали усім гостям.
"Хліб почали випікати у суботу, працювали над його виготовленням п'ятеро майстрів. Рецепт – традиційний", - розповідає координатор свята Максим Говоруненко.
Коментарі
5