неділя, 15 грудня 2019 07:08

На Об'єднавчому соборі українських православних церков обрали предстоятеля ПЦУ

На Об'єднавчому  соборі українських православних церков обрали предстоятеля ПЦУ
Очолив з'їзд уповноважений представник Вселенського патріархату — митрополит Галльський Еммануїл. Фото:img.tsn.ua

О 10 годині ранку 15 грудня 2018 року 60 архієреїв розпочинають Об'єднавчий собор в Софійському соборі у Києві. Перед тим відслужили літургію, здали телефони та іншу техніку для підтримки безпеки.

"Як добрий пастир, Вселенський Патріархат покинув 99 овець і провів цим рішенням від 11 жовтня до єдності цю одну вівцю — мільйони православних християн, здійснюючи свою голгофську самопожертвенну місію, яку він продовжує здійснювати всупереч власним інтересам, а діючи як Матір-Церква заради майбутнього своїх дітей, даруючи автокефалію від московської церкви донедавна дарованої автокефалії Чехії і Словаччини. А тепер настав час для православної церкви в Україні", - написав в листі Вселенський патріарх Варфоломій.

Очолив з'їзд уповноважений представник Вселенського патріархату — митрополит Галльський Еммануїл. На Соборі було 200 делегатів із правом голосу. У першому турі в трійці лідерів були Михаїл Зінкевич — 38 голосів, Симеон Шостацький — 56 і Епіфаній Думенко — 81 голос. У другому турі миряни і священики не голосували. У фіналі Михаїл Зінкевич зняв свою кандидатуру, а голоси єпископів розподілилися так: за Симеона — 28 голосів, за Епіфанія — 36. В обох турах голосували таємно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ПЦУ можуть приєднатись архієреї Московського патріархату

В очікуванні рішення з'їзду перед Софіївським собором люди сформували сцену. Вони співали, спілкувалися, грілися почергово в мобільних пунктах обігріву, висловлювали підтримку Собору.

"Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву. Ми змогли засвідчити, що ми можемо об'єднатися і створити в Україні єдину помісну церкву нашими спільними зусиллями… Я б хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних в єдину Українську православну церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх", - сказав новообраний Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, вийшовши на майдан до людей.

В усіх храмах Православної Церкви України перед "нормандським самітом" у суботу, 8 грудня, молилися за встановлення справедливого миру та перемогу України. Відповідне Розпорядження підписав предстоятель Православної Церкви Україн и Блаженнійший Митрополит Епіфаній

Зараз ви читаєте новину «На Об'єднавчому соборі українських православних церков обрали предстоятеля ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути