Ексклюзиви
пʼятниця, 06 лютого 2015 21:50

На Майдані Незалежності вшанували пам'ять "особистого ворога Путіна" Іси Мунаєва
11

Фото: Ельдар Сарахман

Сьогодні, на Майдані Незалежності відбувся реквієм за 49-річним Ісою Мунаєвим. Бригадний генерал Ічкерії був командиром "Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва" і захищав українську землю від російського окупанта. Загинув 1 лютого під час бойових дій у Дебальцеве від артилерійського вогню сепаратистів, прикриваючи відхід українських підрозділів.

Планувалось, що тіло загиблого привезуть на Майдан, щоб з ним могли попрощатися кияни та побратими, але в останній момент акцію відмінили.

О 19:00 на Майдані Незалежності збираються люди. Неподалік, на Інститутській, стоять кілька бійців з батальйону "Донбас". "Особисто Мунаєва не знав, але був знайомий з його дружиною. Разом з нею стояли на Майдані. Хороші люди" - розповідає високий кавказець, на вигляд 40 років. Назватись відмовляється. Говорить українською з акцентом.

Організатори акції зазначають, що вшановують не лише пам'ять українського патріота Мунаєва, а й всіх бійців, що загинули на сході України.

"Спеціально приїхала віддати шану і провести в останню путь Ісу Мунаєва - каже 35-річна Марина Скутніцька із села Івангород Христинівського р-ну на Черкащині. В руках тримає червоні гвоздики. Бачила його прес-конференцію в Одесі - зачепив мене як людина. Знайшла його сторінку на Фейсбуці, прийняв у друзі. Інколи переписувались. Пам'ятаю поширила інформацію про те, що крім батальйону Джохара Дудаєва, який очолював Мунаєв, є ще один кавказький батальйон, який хотів захищати Україну, але українська влада не давала йому акредитації. Іса, у приватному повідомленні, зробив мені зауваження, мовляв це неправда, але дуже ввічливо і по-дружньому. Написав російською, але добре знав українську".

Марина приїхала на Майдан вперше у житті. Каже, що раніше цього зробити не могла з певних причин. "Зараз це мій обов'язок - приїхати, покласти квіти і вшанувати память всіх героїв, що полягли за Україну. Знаєте, він дуже добре ставився до бійців, як до дітей своїх. І, як справжній капітан, що покидає човен останнім, в останній момент прикривав своїх, ціною власного життя - крізь сльози згадує жінка.

Акція розпочинається з виступу організаторів та волонтерів за сумісництвом біля стели монументу Незалежності. Кілька десятків людей разом з бійцями з різних батальйонів щільним кільцем стають колом. Волонтери і просто небайдужі тримають в руках плакати "Дякуємо воїнам за наше життя" та "Ми пам'ятаємо". Люди запалюють свічки та лампадки. Всередині імпровізованого кола, просто на сніг покладають квіти. Бійці батальйону "Донбас" навколішки вшанували пам'ять полеглих на Донбасі вигуками "Герої не вмирають".

Реквієм триває більше години. Людей більшає. Організатори закликають усіх не опускати рук та всіляко допомагати українській армії.

Нагадаємо, Іса Мунаєв був учасником Першої та Другої чеченських воєн. Торік, створивши "Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва" приєднався до української сторони в боротьбі проти проросійських сил на Донбасі. Тривалий час Мунаєва називали "особистим ворогом Путіна".

Зараз ви читаєте новину «На Майдані Незалежності вшанували пам'ять "особистого ворога Путіна" Іси Мунаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути