понеділок, 23 квітня 2012 17:54

На Кіровоградщині відкриють пам'ятник тим, хто загинув від рук більшовиків

На Кіровоградщині відкриють пам'ятник тим, хто загинув від рук більшовиків
Роман Коваль. Фото: slavaukraini.org

У неділю, 29 квітня, в селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області відкриють пам'ятник хліборобам Соснівки та навколишніх сіл, які загинули, захищаючи урожай від більшовиків, у 1920 році.

Захід відбудеться в рамках урочистостей, присвячених вшануванню героїв Холодного Яру.

Пам'ятник створено зусиллями Холодноярської ініціативи та історичного клубу "Холодний Яр", а ідея його установки належить відомому дослідникові української історії Роману Ковалю. Творче втілення в граніті виконав скульптор Дмитро Бур'ян.

"Я вклав душу в цей пам'ятник. Для мене це важливо, тому що мої прадіди також воювали і брали участь у повстанні проти більшовиків ", - говорить Дмитро Бур'ян.

Андрій Юсов, учасник Холодноярської ініціативи зазначив: "Для нас цей пам'ятник символізує прагнення українського народу до свободи і готовність до опору, що сьогодні є не менш актуальним, ніж в ті часи".

Як нагадали в Холодноярській ініціативі, після жнив 1920-го року червоноармійські продовольчі загони заполонили чигиринські села і силою відбирали у селян хліб. Жителі сіл Соснівка, Дев'ятка, Скаржінка і Тірнавка розібрали залізницю, щоб більшовики не могли вивезти зерно. Це призвело до кривавих сутичок, в яких загинуло багато українських хліборобів.

Зараз ви читаєте новину «На Кіровоградщині відкриють пам'ятник тим, хто загинув від рук більшовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути