четвер, 20 грудня 2007 11:46

На Камчатку і Чукотку насувається сильний шторм

Флоту, що знаходиться в Беринговому морі і Тихому океані, передано попередження про сильний шторм, який насувається на Камчатку і Чукотку. Висота хвиль у четвер може досягати 8-10 метрів. Одночасно з цим активізувався один з найбільших вулканів Камчатки - Шивелуч - який викидає попіл на висоту до 8 км. Учені говорять, що гігант готується до нового виверження, яке буде подібне до  катастрофи 1964 року.

Сили рятувальників у Камчатському краї і Чукотському автономному окрузі приведені у стан готовності до ліквідації надзвичайних ситуацій, викликаних розгулом стихії, повідомили в Далекосхідному регіональному центрі МНС РФ. Водночас, населенню і об"єктам у прибережних територіях шторм не загрожує.

Крім того, на Камчатці розбушувався вулкан. У ніч на четвер, за оцінками учених, вулкан Шивелуч кілька разів викидав стовпи попелу на висоту від 4 до 8,7 км. Розміри попільних хмар досягли 140 км. На самому вулкані за добу зафіксовано близько 200 локальних землетрусів, і він продовжує зберігати високу активність. За 50 км від гіганта розташовано селище Ключі, де проживає близько 5 тис. осіб, проте загрози для населення зараз немає, заспокоюють в камчатському філіалі Геофізичної служби РАН, пише "Newsru.com".

Виверженню Шивелуча привласнений "червоний" код. Це означає, що землетруси фіксуються віддаленими сейсмостанціями, висота викидів попелу з його кратера перевищує 8 км. Про те, що Шивелуч прокинувся, повідомлялося ще на початку листопада, коли виверження увійшло до активної фази.

Шивелуч - один з найбільш активних і великих діючих вулканів Камчатки. Його висота складає 3283 м над рівнем моря, а виверження носять "вибуховий характер". Фахівці не виключають подальшого зростання активності гіганта. Останнє виверження, віднесене ученими до розряду катастроф, відбулося тут 1964 року. Магнітуда тоді склала 8,8 балів за шкалою Ріхтера.

Процеси, що відбуваються на вулкані в останні десятиліття, схожі з тими, які відбувалися тут з 1854 по 1964 рік, - у період між найсильнішими і найнебезпечнішими його виверженнями, вважають учені. Аналогічно можна припустити, що у період 100 років від останнього потужного вибуху в кратері відбудеться новий, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «На Камчатку і Чукотку насувається сильний шторм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути