Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 21:27

Музичний фонтан гратиме 10 класичних і дві китайські мелодії

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Робітник Олександр Федорчук шліфує камінь лабрадорит біля світломузичного фонтана у сквері ім. Попудренка в Чернігові
Робітник Олександр Федорчук шліфує камінь лабрадорит біля світломузичного фонтана у сквері ім. Попудренка в Чернігові

19 серпня у сквері імені Попудренка в Чернігові завершили пуско-налагоджувальні роботи обладнання світломузичного фонтана. Його будували понад три роки на місці демонтованих 2002-го "Жабок". Ними чернігівці дорікали міському голові Олександрові Соколову протягом шести років. Тому зведення нового фонтана мер вніс до своєї передвиборної програми.

О десятій ранку біля нового фонтана грає музика. Над будівельним парканом злітають струмені води. Перехожі зупиняються, фотографують на мобільні телефони. Літній чоловік крізь шпарку в огорожі роздивляється, що робиться всередині.

Біля фонтана стоїть міський голова Олександр Соколов, 47 років, із двома заступниками. Всі спостерігають, як у такт мелодії Чайковського злітають струмені. На обличчях усмішки. Мер притупує в такт.

— До дня відкриття — 24 серпня — нічого не говоритиму, — каже Соколов. Жалкує, що вдень не видно підсвітки фонтана.

— Плануємо останній марафет навести в четвер, 21 серпня, — говорить заступник мера Олександр Сердюк, 55 років. — Усі матеріали, бачите, завезені. Розвантажують камінь лабрадорит для того, щоб обкласти частину сходів. Треба ще провести вогневу обробку каменя. Його нагрівають спеціальною машиною й поливають водою. Камінь лущиться та стає шерхуватим. Це робиться для того, щоб було не слизько по ньому ходити.

За приблизними підрахунками, будівництво фонтана обійдеться в 3,5 млн грн. Гроші виділили спонсори. Уже оплатили 2,5 млн.

Спускаюся до приміщення, звідки керуватимуть фонтаном. Працюють слюсарі. Встановлений комп"ютер, підсилювачі, інша апаратура.

— Під супровід струменів можна програвати будь-яку мелодію з диска чи флешки, — розповідає 20-річний Вадим Овсієнко, слюсар контрольно-вимірювальних приладів та автоматики комунального підприємства Чернігівводоканал. — Але найкраще фонтан працює на 12 запрограмованих мелодіях. Звучатимуть переважно класичні твори. Є дві китайські композиції. Адже апаратура на фонтані китайська. Налагоджували його китайські та київські спеціалісти. Вони вчили мене та напарника.

Біля світломузичного фонтана встановлять відеокамери.

— Це не остання задумка, — ділиться Сердюк. — Хочемо зробити дитячий фонтан неподалік "Мегацентру" та плаваючий на річці Стрижень поблизу Палацу урочистих подій.

Зараз ви читаєте новину «Музичний фонтан гратиме 10 класичних і дві китайські мелодії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути