четвер, 22 травня 2008 15:12

Мусульмани шоковані японським мультиком, що образив Коран

Мусульманський світ обурений появою японського мультфільму, який нібито ображає Коран. До того ж, нещодавно президенту США Джорджу Бушу довелося вибачатися перед прем"єр-міністром Іраку за солдата, який на стрільбищах обрав священну книгу як мішень.

Вже на 300 арабомовних і ісламських форумах в інтернеті гаряче обговорюється "образа Корану", яка, на думку деяких глядачів, допущена в украй популярному мультфільмі, випущеному на відеодисках крупною токійською видавничою фірмою "Сюейся".

У стрічці під назвою "Незвичайні пригоди Джо-Джо" головний лиходій не тільки живе в Каїрі, але і читає Коран, коли наказує убити героя картини і його добрих друзів.

За словами шейха Абдула Хамід Аттраша, який очолює комітет, котрий схвалює фетви (релігійні розпорядження), в каїрському мусульманському університеті Аль-азхар, який вважається теологічним центром ісламу сунітського напрямку, "ця сцена зображає мусульман терористами, що не відповідає дійсності".

"Фільм ображає нашу релігію, - сказав богослов, - і його творці повинні розглядатися як вороги ісламу".

У свою чергу представник компанії "Сюейся" запевняє, що Коран з"явився у фільмі просто помилково.

За його словами, творцям фільму просто прийшло в голову як "антураж життя в Каїрі" показати в кадрі книгу арабською мовою. Для зразка вони нібито узяли в бібліотеці перше видання, на котре натрапили, не підозрюючи, що це священний для мусульман Коран.

Також компанія заявила, що готова принести вибачення і навіть вивчає питання про часткове припинення продажів дисків з мультфільмом, який користується великим успіхом в Японії і за кордоном.

Проте на ісламських сайтах в інтернеті вже з"явилися заклики до бойкоту японських товарів як міра відплати.

Нагадаємо, що на початку лютого 17 данських газет надрукували карикатури на пророка Мухамеда у відповідь на повідомлення про підготовлюваний замах на одного з авторів цих малюнків - 73-річного Курта Вестергаарда.

Як відомо, карикатури були вперше опубліковані в 2005 році в газеті "Юландс-Постен" і викликали обурення мусульман в багатьох країнах. Після повторної публікації карикатур на пророка Мухаммеда в Саудівській Аравії почали лунати заклики до бойкоту і вилучення з продажу данських товарів. Такі звернення розміщують на інтернет-сайтах, розсилають за допомогою електронної пошти і мобільних телефонів.

Також доречно нагадати, що під час відеоконференції з прем"єр-міністром Іраку Нурі аль-Маліки президент США Джордж Буш вибачився за поведінку американського снайпера, який обрав на учбових стрільбищах у вигляді мішені Коран. Іракський лідер заявив зі свого боку, що ця блюзнірська акція розчарувала і обурила іракців.

Інцидент з Кораном викликав гнівну реакцію представників сунітської общини Іраку, які стали тепер союзниками США в боротьбі проти супротивників коаліції, і не на жарт стривожив американців.

Снайпер, що брав участь в учбових стрільбах, що проходила 9 травня цього року недалеко від Багдада, не знайшов нічого кращого як використовувати як мішень священну книгу мусульман.

Простріляний Коран з 14 кульовими отворами був пізніше знайдений місцевими жителями. Звістка про це миттєво розповсюдилася у країні і була розцінена населенням і мусульманськими лідерами як серйозна образа ісламу.

Американське командування заявило, що солдат, що провинився, притягнутий до дисциплінарної відповідальності і відкликаний з Іраку.

Представники іракського кабінету повідомили, що Джородж Буш обіцяв аль-Маліки покарати снайпера, проте Дана Періно не підтвердила цю інформацію. Офіційні особи Іраку заявили тим часом, що повторення подібних інцидентів може призвести до серйозних наслідків.

Один з видних представників сунітської общини Іраку Халаф аль-Ельян вважає, що снайпер, який розстріляв Коран, повинен постати перед судом, причому бажано, щоб це відбулося в Багдаді. "Це небезпечний прецедент, - заявив він. - Ми мирилися з вбивством наших синів, з руйнуванням будинків і крадіжкою наших грошей, але ми не можемо змиритися з образою Священного Корану".

Командувач американськими силами в Багдаді генерал-майор Джеффері Хаммонд зустрівся з лідерами місцевої мусульманської общини і вибачився за те, що трапилося. Чиновник американської адміністрації, що представляв його, прагнучи розташувати розташувати до себе іракців, навіть поцілував Коран, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани шоковані японським мультиком, що образив Коран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути