понеділок, 13 жовтня 2008 16:00

МОЗ визнало дитячу гіперактивність психічним порушенням

Гіперактивних, непосидющих дітей необхідно лікувати словом, справою, а в запущених випадках – і ліками. Про це на прес-конференції заявив національний координатор програми "Психічне здоров"я ВООЗ" Ігор Марценковський.

І. Марценковський зазначив, що дітей із синдромом гіперактивності та дефіциту уваги в Україні нараховується від 50 до 150 тисяч, залежно від того, як підійти до підрахунку дітей із таким психічним порушенням. За його словами, такі діти дуже активні, імпульсивні, але не агресивні і навіть, як правило, приємні в спілкуванні, дуже швидко втомлюються від своєї активності, не уміють сконцентрувати увагу на поставленому завданні. Вони дуже часто стають об"єктом агресії з боку однолітків, і, що ще гірше – педагогів і батьків, які не намагаються знайти підхід до таких дітей. "Вони не відрізняються за інтелектуальними здібностями від своїх однолітків, однак відрізняються від них манерою поведінки", - додав І. Марценковський.

За його словами, якщо таке гіперкінетичне порушення не виявити і своєчасно не лікувати в дитинстві, воно може перейти в хронічну хворобу, що виявляється також у дорослому віці, і може обумовити психологічну залежність людини від психоактивних речовин, у тому числі алкоголю і наркотиків. Крім того, з більшості гіперактивних дітей, за словами І. Марценковського, які постраждали від агресії педагогів і батьків у дитинстві і які не отримали адекватної та якісної освіти в зв"язку з цим, виростають хулігани, злочинці, "люди, що випали із соціуму". І. Марценковський також зазначив, що донедавна в Україні про існування такого психічного порушення у гіперактивних дітей не говорили взагалі. І тільки місяць тому МОЗ визнало існування цієї проблеми і почало роботу з визначення шляхів її вирішення.

У свою чергу, директор з міжнародної співпраці Асоціації психіатрів України Тіна Берадзе зазначила, що сьогодні головне завдання для психіатрів полягає в тому, щоб пояснити батькам, педагогам особливості педагогічного підходу у вихованні і корекції поведінки дітей із синдромом гіперактивності та дефіциту уваги, щоб спільними зусиллями запобігти відторгненню соціумом цих людей у майбутньому, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «МОЗ визнало дитячу гіперактивність психічним порушенням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути