пʼятниця, 18 травня 2012 17:02

"Москва робить усе, щоб українська церква не стала автокефальною" - Філарет

"Москва робить усе, щоб українська церква не стала автокефальною" - Філарет
Патріарх Філарет. Фото: tsn.ua

Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що відносини Української православної церкви Київського Партіархату із Вселенським патріархом Варфоломієм останнім часом ускладнилися.

"Контакти між Київським та Константинопольським патріархатами не припинилися, але вони ускладнилися через відносини між Москвою і Константинополем. Константинопольський патріархат хотів би бачити українську церкву автокефальною. Це його позиція. Але для цього українському православ'ю треба об'єднатися", - заявив патріарх Філарет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські церкви об'єднаються, коли будуть вільні від політики – Глава УГКЦ

Також він зазначив. що відсутність єдиної української православної церкви є перешкодою для визнання Константинополем автокефалії української церкви.

"Тобто, нам спочатку треба об'єднатися, а потім ця церква буде визнана Константинополем. А Москва робить усе для того, щоб українське православ`я не об'єдналося і щоб нашу церкву не визнали. Тому процес цей продовжується", - пояснює він.

"Контактуємо також з Єрусалимським патріархом, з Румунською церквою, Грецькою, Грузинською, Чорногорською церквами. Є у нас контакти з православними церквами. І вони нам кажуть: потерпіть, усе буде, будете ви визнаною автокефальною православною церквою", – розповів патріарх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет прогнозує, що завдяки Агафангелу частина УПЦ МП перейде до Києва

"Коли Москва стала на Вселенського патріарха дуже тиснути, а наш Президент Віктор Ющенко наполягав на тому, щоб Константинопольський патріарх визнав Київський патріархат, то Вселенський патріарх запропонував нам модель, яка нас абсолютно не влаштовує".

Він додав, що ця модель полягала у тому, щоб увійти до складу Константинопольського патріархату і тоді отримати визнання у його складі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ КП та УАПЦ провалили третю за 10 років спробу об'єднання

"Скажіть, хіба нам таке визнання потрібне? Якби ми хотіли залишатися рабами, то ми б були рабами Москви. А нам одне рабство пропонували поміняти на інше рабство. Нам рабство не потрібне. Ми хочемо мати свою церкву. І тому цю пропозицію Константинополя ми відкинули", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «"Москва робить усе, щоб українська церква не стала автокефальною" - Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути