понеділок, 26 липня 2010 15:31

Московський патріархат викладатиме православ"я в українських школах

Московський патріархат викладатиме православ"я в українських школах

У школах Харківської області може з"явитися курс основ православ"я.

Про це заявила заступник голови обласної ради Вікторія Казакова.

За її словами, з ініціативою введення в школах області уроку, який би знайомив учнів з основами православної культури Слобожанщини, виступив голова Харківської облради Сергій Чернов.

Вона відзначила, що, за даними статистики, в Харківській області налічується більш як 52-54% віруючих. Соцопитування, проведені харківською філією Інституту імені Горшеніна засвідчили, що не проти вивчення основ православ"я в школі майже 75% жителів області.

За словами Казакової, "ініціативу підтримала Харківська облдержадміністрація, керівництво якої вважає, що викладання основ православної культури в історичному плані може бути введене в навчальні плани 10-11 класів як факультативний курс. Вважається за доцільне створення пілотного проекту впровадження курсу в п"яти школах Харківської області і трьох школах Харкова. Науково-методичний супровід і програма моніторингових досліджень, які проводитимуться Харківським обласним науково-методичним інститутом безперервної освіти, дадуть змогу вивчити доцільність і раціональність введення курсу, проблемні питання і пріоритетні напрями розвитку. В облдержадміністрації вважають, що факультативний курс може вводитися в школах на добровільних засадах, за бажанням учнів і їхніх батьків".

Як повідомляє місцева преса, питання про необхідність введення в середніх школах і вузах курсу православ"я було порушено під час поїздки до Харкова 26-27 травня 2010 року предстоятеля Української православної церкви (Московський патріархат) митрополита Володимира і його зустрічі з Черновим. За словами Чернова, він обговорив це питання з губернатором Михайлом Добкіним, і вони домовилися, що облрада розробить спеціальну програму, згідно з якою з 1 вересня буде рекомендовано ввести спеціальний курс.

Нагадаємо, зараз в Україні з візитом перебуває російський патріарх Кирило. 26 липня біля Софіївського собору у Києві сталася невелика сутичка між представниками "Свобода" та міліцією. "Свободівці" намагалися провести театралізовану виставу проти візиту до України російського патріарха Кирила, проте цього їм не дозволили зробити правоохоронці.

Сам Кирило прибув до Софії на чорному Cadillac Escalade. Його кортеж складався з 9 автомобілів. Близько сотні міліціонерів у бронежилетах та шоломах оточили протестувальників з УНА-УНСО. Ті кричали услід кортежу: "Геть московського попа!". Патріарх Кирило побачив протестувальників з машини. Проте відреагував спокійно.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат викладатиме православ"я в українських школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути