четвер, 30 березня 2023 21:30

Московські попи позивалися щодо виселення з лаври: суд ухвалив рішення
Оновлено

Московські попи  позивалися  щодо виселення з лаври: суд ухвалив рішення
Суд відмовив у забезпеченні позову церкви московського патріархату в Україні до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Фото: lb.ua

Суд відмовив у забезпеченні позову церкви московського патріархату в Україні до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Раніше намісник Лаври митрополит Павло заявляв, що РПЦ в Україні не планує виїжджати з Лаври, поки не буде рішення суду. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко з посиланням на ухвалу Господарського суду міста Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінкульт подав заяву до поліції через ситуацію у лаврі

"Суд відмовив у забезпеченні позову по справі від РПЦ в Україні до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю", – йдеться в повідомленні.

У рішенні суду йдеться, що позивач надав недостатньо доказів та обґрунтувань щодо своїх вимог.

Зокрема, в РПЦ в Україні заявили, що у разі "виселення" представників Московського патріархату нібито можливе знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло.

"Такі твердження позивачем жодними доказами не підтверджені та не обґрунтовані, крім того, наведені, на думку позивача, можливі порушення прав на віросповідання та житло стосуються захисту інших прав, які не пов`язані з предметом заявленого позову", – йдеться в ухвалі суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена.

Доповнено о 21:28

У Московській церкві відреагували на ухвалу суду, зазначивши, що в рамках цього позову було подано заяву про забезпечення позову з проханням, щоб на час розгляду справи по суті щодо монастиря не вчинялись "протиправні дії".

Відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову в РПЦ назвали "безпідставною", але наголосили, що це ще не свідчить, що суд відмовив у задоволенні позову – розгляд призначено на 26 квітня 2023 року.

Також в РПЦ зібрались оскаржувати відмову суду у забезпеченні позову в апеляційному порядку.

Уряд повернув державі управління майном Києво-Печерської лаври.

Кабмін визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду часів президента-втікача Віктора Януковича від 11 липня 2013 року No 519 "Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд", повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Зараз ви читаєте новину «Московські попи позивалися щодо виселення з лаври: суд ухвалив рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути