Ексклюзиви
середа, 12 жовтня 2022 05:05

Монах жив у пустелі роками та їв тільки траву: кому сьогодні молитися

Православна церква 12 жовтня згадує преподобного Киріака Відлюдника (Пустельника). Народився святий у набожній родині.

Його родич єпископ Коринфський Петро зробив його читцем у церкві. У 18-річному віці Киріак став ченцем та таємно від батьків відправився в Єрусалим. Провів зиму недалеко від Сіону.

Працював в обителі святого Євфимія, що в Коринті. Згодом Євфимій відправив його в Йордан до святого Герасима. Жив юнак у монастирському гуртожитку і працював на різних послухах. Киріак молився, мало спав та дотримувався суворого посту.

Автор: pinterest.com
  Киріак Відлюдник жив у пустелі та зцілював людей
Киріак Відлюдник жив у пустелі та зцілював людей

Після смерті Герасима святий понад 10 років дотримувався мовчання та жив в усамітненій келії. У 37-річному віці його освятили в сан диякоа. Потім Киріак 30 років служив у Сиккійській лаврі. Там дотримувався ще більш суворих канонів.

У 70 років чоловік пішов у пустелю разом із учнем Іоаном. У пустелі відлюдники їли тільки гіркі трави, які після молитви святого Киріака ставали солодкими. Через 4 роки про них дізнався старійшина комита з Фекуї і привіз їм хліба. Він попросив у Киріака благословення і молитов. Відтоді до святого почали приводити хворих людей для того, щоб він їх зцілив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі відкрили пам'ятник "пароху концтабору Майданек" українцю Омеляну Ковчу

Через 7 років до нього прийшли слуги Сиккійської лаври та попросили допомогти побороти голод та злидні. Киріак погодився. Він також брав участь у боротьбі з єритиками.

До кінця життя святий прожив у печері поблизу монастиря. Помер Киріак у 109 років. До смерті продовжував молитися, працювати на благо лаври та зцілювати людей.

День ангела сьогодні святкують Іван та Максим. На іменини треба відвідати храм, а святкування проводити в затишній сімейній атмосфері.

Зараз ви читаєте новину «Монах жив у пустелі роками та їв тільки траву: кому сьогодні молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути