Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2009 11:38

Молдовська опозиція не хоче голосувати за спікера Вороніна

Молдовська опозиція не хоче голосувати за спікера Вороніна
Опозиційні партії Молдови не збираються брати участь у виборах нового голови парламенту, що пройдуть у вівторок. Нагадаємо, що правляча комуністична партія затвердила кандидатом на посаду нового парламентського спікера Володимира Вороніна - діючого президента республіки.

Як заявив журналістам перед засіданням законодавчих зборів лідер Ліберально-демократичної партії Влад Філат, на засідання члени партії обов"язково прийдуть, оскільки до порядку денного включено важливе питання - будуть сформовані парламентські фракції.

Проте, за словами Філата, своїх кандидатів на керівні пости в парламенті, зокрема в комісіях, опозиція висувати не буде. "Тим паче, що у комуністів достатньо голосів, щоб і без нас обрати кого треба. Це принципова позиція нашої партії", - додав Філат.

Правляча партія комуністів, що отримала на виборах 60 з 101 місця в парламенті, закликала опозицію розпочати діалог. Трьом опозиційним партіям - Ліберальній, Ліберально-демократичній та Альянсу "Наша Молдова", які мають 41 мандат, запропонований пост віце-спікера, а також керівництво в чотирьох з 10 парламентських комісій.

Проте лідери опозиційних партій заявили про намір добиватися розпуску законодавчих зборів. Для обрання президента ПКРМ потрібен 61 мандат: комуністам знадобиться як мінімум один голос в опозиції. Якщо ж президента не вдасться обрати з двох спроб, парламент буде розпущений і пройдуть дострокові вибори.

Нагадаємо, що вибори, які відбулися 5 квітня, призвели до масових безладів, під час яких були розгромлені та підпалені парламент і резиденція президента. У результаті конституційний суд країни ухвалив рішення про перерахунок голосів, проте результати не змінилися. Спостерігачі, як від європейських структур, так і від СНД, визнали вибори законними.

Перше засідання нового парламенту, на якому будуть обрані його керівні органи, призначене на 12 травня, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Молдовська опозиція не хоче голосувати за спікера Вороніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути